Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кредитната карта изгаря ръцете при теглене от банкомат

Всеки, който ползва кредитна карта, би трябвало да знае, че таксите при тегленето на суми от банкомат на банката – издател на картата и от банкомат на друга банка са твърде различни, а във втория случай направо солени.

Кредитната карта е за плащане, а не за теглене на пари в брой – било то от банкомат или от ПОС терминал в банка. Това е нейната философия. Таксите на банките за това мълниеносно осъществимо кредитиране са известни само на притежателите на техни карти.

Трудно обаче се намира информация

 

как тази такса ще ви „ухапе“

при дръпването на пари в брой от банкомат на друга банка.

Банките „пазят в тайна” тези такси, а и дори да имате навик да „хвърляте едно око“ на „Тарифата за таксите” информацията в нея често е доста объркваща. Единствената позитивна стъпка в тази насока е, че БНБ задължи банките 3 месеца преди промяна в тарифната си политика да уведомяват за това гражданите на сайта си.

Така че ако клиентите искат да бъдат добре информирани трябва сами да се интересуват, защото никой не задължава банките да ги уведомяват по какъвто и да е начин за промените. Незнанието е проблем на незнаещите! Но логиката при договорите между банка и клиент, че в тях има две страни и когато едната променя съществени условия по контракта би трябвало да е длъжна да информира другата за това. Или таксите не са съществено условие?

 

Колко струва „дръпването“ на пари в брой?

Ако някой си мисли така, трябва да го огорчим, като споменем, че тегленето на 200 евро от българска кредитна карта в чужбина струва поне 20 лева, а често и доста над сума. А „изстискването” на равностойния кеш от картата в България от банкомат на друга банка е от 10 до 18 лева в повечето случаи.

Когато човек бърза, обяснимо е, че не му се занимава да търси банкомат на банката - издател на картата, за да ползва по-ниската цена, която по принцип не е под 7 лева, а достига и до двойно по-високи стойности. Само за сравнение, преди десетина година за теглене с кредитна карта от собствен банкомат на банката са се удържали от 0.15 лв. до 5 лв., а от чужд банкомат - от 0.95 лева до 10 лева. Това показва, че цените сега са в пъти по-високи, без да се е изменила същността на услугата или качеството й.

 

„Пипайте“ внимателно

кредитната карта, когато сте в чужбина.

УниКредит Булбанк например таксува тегленето на 200 евро в чужбина от АТМ така: 3% от сумата плюс 4 евро. Това прави грубо 20 лева.

Същата услуга Пощенска банка предлага за около 22 лева – 10 лева плюс 3% от изтеглената сума.

Банка ДСК иска около 19 лева по формулата 7 лв. плюс 3% от сумата. Подобна е цената и на Инвестбанк по формулата 3.5 евро плюс 3% от сумата.

Сравнително евтина е услугата на Райфайзенбанк България, която „иска” 5 лева плюс 1.5% от сумата или около 11 лева, а най-изгодна е Първа инвестиционна банка, където  просто искат 8 лева.

Някои трезори не са въвели различни такси при тегленето на пари от АТМ на друга банка в България и в чужбина. Еднакви са тези такси при Банка ДСК, ПИБ и Райфайзен.

При другите цената на тегленето от „чужд” банкомат у нас е по-ниска от тази на АТМ зад граница. Булбанк взема около 18 лева – 2.5% от сумата плюс 4 евро, Пощенска – 6 лева плюс 3% от сумата или около 18 лева, Инвестбанк – около 19 лева.

Тези данни би трябвало да откажат притежателите на кредитни карти да ги използват за теглене на пари от чужди банкомати, особено пък зад граница. 

С кеша от банкомат на банката - издател

на кредитната карта,нещата са по-поносими, но ако се тегли по няколко пъти на месец сумата никак няма да е за пренебрегване. Булбанк иска 9 лева за теглене на 200 евро – 1.55 евро плюс 1.5%, Пощенска банка – 15 лева - 3 лева плюс 3% от сумата, Банка ДСК – 4 лева плюс 3% или около 16 лева, ПИБ – само 7 лева, Инвестбанк – около 14 лева – 2 евро плюс 2% от сумата...

Собствениците на кредитни карти от ОББ теглят пари от банкоматите на банката срещу 4 лв. и 3% от сумата, а на чужди АТМ - срещу 5 лв. плюс същия процент от сумата.

Тези данни не са изчерпателни. Банките поставят условия за вида на валутата, за размера на сумата. Отделно от това таксите се колебаят в зависимост от вида на картата, както и от това дали картата е VIP, защото тя предлагат много екстри, а и таксите са като за вип персони. 

Тарифите с таксите и комисионните на банките се променят доста често. Клиентите, пак да припомним, могат да се информират за това самостоятелно като следят сайтовете на финансовите институции. Обявления с промените висят и по офисите на банките, но обикновено с препратка към тарифата на банката, която е документ от няколко десетки страници.

Всеки гражданин може да провери колко средно струва дадена услуга на сайта на Българската народна банка. Мярката е в изпълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи и е във връзка с разпоредби на Директива 2014/92/ЕС относно съпоставимостта на таксите по платежните сметки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във