Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КРЕДИТИТЕ ПАК НАЖЕЖИХА ПРЕГОВОРИТЕ С МВФ

Не сметките в бюджета, а банковите кредити този път нагряха до бяло преговорите на управляващите с мисията на Международния валутен фонд. Още при пристигането си в София на 18 януари шефът на мисията Ханс Фликеншилд заяви, че ще поиска от БНБ да въведе нови ограничения върху отпускането на потребителски заеми, които според експертите му са основният източник за увеличаването на вноса, а оттам и за големия дефицит по текущата сметка на платежния баланс.
Преди началото на визитата му членове на УС на БНБ неофициално заявиха, че досегашните мерки на Централната банка дават резултат. Факт е, че според статистиката на БНБ ръстът на заемите за единадесетте месеца на 2005 г. е 28%, т.е. ако в началото на годината те са били 13.81 млрд. лв., в края на ноември са достигнали 17.71 млрд. лева. За същия период на 2004 г. това увеличение е било цели 42% - от 9.38 млрд. на 13.32 млрд. лева.
От поредицата ограничения на БНБ най-много е пострадало фирменото кредитиране. За единадесетте месеца на 2005 г. ръстът му е 18% срещу 37% за същия период на 2004 година. Според някои банкери това се дължи преди всичко на свиването на броя и обема на заемите, които се отпускат на големите търговски вериги за внос на потребителски стоки, но от рестрикциите на БНБ е пострадало и финансирането за машини, съоръжения, технологии и суровини, без които производството у нас не може да се развива.
Значителен спад има и в ръста на потребителските заеми. За единадесетте месеца на 2004 г. той е бил близо 59% - от 1.7 млрд. лв. лв. в началото на годината е достигнал 2.7 млрд. лв. в края на ноември. За същия период на 2005 г. потребителските кредити са се увеличили с 46 процента. Темпът на тяхното покачване ще продължи да намалява, тъй като от ноември 2005 г. БНБ въведе изискване за удвояване на провизиите, които банките начисляват върху просрочените заеми за граждани, и ефектът от тях ще проличи в края на януари 2006 година.
Всички тези ограничения обаче не задоволяват МВФ, изразители на интересите на който в случая са Ханс Фликеншилд и експертите от мисията. На проведените на 19 и 20 януари срещи с шефовете на БНБ те са поставили категоричното условие ръстът на заемите да бъде ограничен до 20% и са настояли за въвеждането на нови ограничения по кредитите за граждани. Представителите на Централната банка са заявили, че подобни мерки не се налагат и са изтъкнали факта, че според статистиката в края на ноември 2005 г. потребителските стоки формират едва 15.2% от целия български внос. На всичко отгоре този дял е намалял в сравнение с края на ноември 2004-а - когато е възлизал на 16.1 процента. При това положение, според експертите в БНБ, няма никакъв смисъл да се въвеждат допълнителни изисквания за свиване на потребителските заеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във