Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кредитирането в еврозоната остава замръзнало

Кредитирането на домакинствата и фирмите в еврозоната се свива за 29-ти пореден месец през септември, макар и с по-бавни темпове, показват данните на Европейската централна банка.

Банките от еврозоната, особено тези в страните, които най-силно пострадаха от кризата, са затегнали отпускането на заеми, в отговор на по-строгите регулаторни капиталови изисквания и проверката за състоянието на сектора. В същото време компаниите остават предпазливи и отлагат инвестиции, които не са сигурни за бъдещето.

За да реши проблема и съживи растежа, ЕЦБ предприе редица мерки и започна да предлага на банките четиригодишни заеми при ултра-ниски цени и започна закупуване на обезпечени облигации. Базираната във Франкфурт институция също така планира да изкупи обезпечени с активи ценни книжа, за да облекчи тежестта върху балансите на банките и по този начин ги стимулира да отпускат заеми. Но за да има реален ефект от мерките, ще бъде необходимо време.

През септември, кредитите за частния сектор намаляват с 1.2 на сто спрямо същия месец на 2013-а, след свиване от 1.5% през август, показват данните на ЕЦБ.

В неделя, ЕЦБ публикува резултатите от своята проверка на състоянието на банковия сектор, която показа, че приблизително един на всеки пет от най-големите кредитори в еврозоната се е провалил на теста в края на миналата година, но повечето вече са "ремонтирали" своите финанси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във