Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кредит от ББР - с таван до 5 млн. лева?

Кирил Петков

Служебният министър на икономиката и принципал на Българската банка за развитие Кирил Петков даде индикации, че ще задейства промени в устава на банката, с които ще наложат ограничения за размера на отпусканите кредити - до 5 млн. лева. Според Петков сумата е достатъчно ниска, за да загубят интерес едрите компании, които се взели огромни заеми.

Икономистът от "Демократична България" Мартин Димитров смята, че тези практики ще бъдат прекратени завинаги, ако има такова ограничение. Неговото предложение обаче е доста по-драстично - таванът да е до 50 хил. лева.

"Нека да разсъждаваме между 50 000 лева и 5 000 000, някъде между двете. Но наличието на „таван“ спасява положението. Защото автоматично тази банка ще финансира малък и среден бизнес, а големите да си отидат при търговските банки", посочи Димитров пред БНР във вторник (25 май).

Дебатът се разпалва след разкритията, че ББР е кредитирала с 1 млрд. лв. осем компании, като според икономическия министър те са свързани с едри бизнесмени и политически лица, а по косвени данни четири от компаниите са от орбитата на бизнесмена и ексдепутат Делян Пеевски. Освен Пеевски, сред най-големите кредитополучатели бяха назовани Румен Гайтански, братя Домусчиеви и Георги Самуилов. 

Другата обявена промяна от министър Кирил Петков е назначаване на нов Надзорен съвет на банката. 

"Ще извикам Надзорния съвет в четвъртък, за да говоря с всеки от тях как защитават публичния интерес, какви мерки са предприели и защо се е стигнало до тази концентрация. Те са от 5 години там и за мене блокират защитата на публичния интерес. Разговорите ще бъдат публични, чрез онлайн платформа и всички граждани ще могат да видят тези разговори", съобщи в събота Петков пред "Дарик радио". 

Както "Банкеръ" писа, последните знакови промени в устава на ББР датират от 2017 година. Тогава направените промени на практика трасираха пътя за отпускането на големите кредити от порядъка на 150 млн. лева, тъй като благодарение на корекциите падна ограничението за отпускане на кредит от максимум 10% от капитала на банката на едно лице или група. Това ограничение бе заменено с изискванията за кредитната дейност по европейския Регламент 575/201З/ЕС, които са валидни за всички банки в България, т.е. ББР бе приравнена с търговските банки.

С корекциите в устава бе въведено и изискване кредитите, възлизащи на над 5% от капитала на ББР, да бъдат одобрявани и от Надзорния съвет, което от днешна гледна точка е ключово, защо - оказва се - надзорът на банката е бил съвсем наясно с кредитирането на фирми от орбитата на знакови политически и олигархични фигури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във