Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КРЕДИ СУИС ЗАТЯГА ЮЗДИТЕ

Ветеранът от Уолстрийт Джон Мак подмени Алън Хуийт като шеф на замесеното в скандали инвестиционно поделение Креди Суис Фърст Бостън (Credit Suisse First Boston). Това е първата част от замислената радикална реорганизация на дейността на институцията, предприета от мениджмънта на втората по големина банкова групировка на Швейцария Креди Суис (Credit Suisse Group).
Хуийт е първата високопоставена жертва на разследване на щатските федерални и надзорни органи за последните седем години. То трябва да установи в съответствие с правилата ли Креди Суис Фърст Бостън е пласирала акциите на най-търсените компании при първоначалните им публични емисии. За последен път изтъкнат играч от Уолстрийт - Майкъл Карпентър, бе уволнен през 1994 г. от работодателя си Кидър Пийбоди, след като регулиращите органи установиха нарушение на правилата на търговия с облигации в неговата фирма. В края на 2000 г. японските надзорници забраниха дейността на поделението за търговия с деривативи на Креди Суис Фърст Бостън в Япония. През април тази година пък контролните органи на Индия забраниха на местния клон на швейцарската групировка да оказва брокерски услуги с ценни книжа.
Управителите на Креди Суис обаче се кълнат, че напускането на Хуийт, който работи в инвестиционната банка от 1997 г., няма нищо общо със скандалите около нея. Според тях той просто искал да се изяви в друга област и на друго място. На тези твърдения обаче не вярва почти никой, който познава биографията на Джон Мак. Петдесет и шест годишният банкер е роден в Северна Каролина и е главен изпълнителен директор на щатската инвестиционна банка Моргън Стенли (Morgan Stanley) до сливането й през 1997 г. с брокера Дийн Уитър (Dean Witter). Приема да стане главен оперативен директор на обединената структура Моргън Стенли Дийн Уитър и постига джентълменско споразумение с нейния управител и главен изпълнителен директор Филип Пурсел, че през 2002 г. ще поеме ръководството на банката. През януари тази година обаче Мак изненадващо напусна поради разногласия с Пурсел. Във финансовите среди банкерът е известен с прякора Мак секирата заради агресивните съкращения на разходите и стройната йерархия на управление, която успява да внедри в структури, които по същината си се съпротивляват на ограниченията.
За разлика от Мак, предшественикът му Хуийт, поел ръководството на Креди Суис Фърст Бостън през 1997 г., е непретенциозен търговец на деривативи от Ню Мексико. Той дава прекалено голяма свобода на мениджърите на отделните звена и се грижи по-скоро за печалбата, която реализират, отколкото за създаването на стриктни процедури. Така швейцарската инвестиционна банка се превърна във вътрешно разделена организация, която трябва да извърви дълъг път, за да стане сериозен съперник на щатските Голдмън Сакс (Goldman Sachs), Моргън Стенли (Morgan Stanley) и Мерил Линч (Merrill Lynch).
Най-трудната и деликатна задача на Мак ще е да проследи дейността на групата, работеща с книжата на технологичните компании и оглавявана от ветерана Франк Куатроун. Тя е базирана в Пало Алто, щат Калифорния, и е банка в банката: има собствени офиси, сама разпределя бюджетните си разходи, има собствени анализатори и собствена структура за връзки с обществеността. Групата се прочу с инициативата си да вози своите клиенти със самолета, ползван от Боб Дилън, и да урежда конференции в скикурорта Вейл. Именно тази структура е и в центъра на разследването, провеждано от контролните органи на САЩ. Това впрочем изобщо не попречи на Куатроун да организира конференция в Барселона през май, за която ангажира цяла флотилия от яхти, а гостите получиха като подарък мобилни телефони. Банкерът-разсипник е стар познайник на Мак от времето, когато работи под негово ръководство в Моргън Стенли.
Повечето анализатори са на мнение, че безупречната репутация на Джон Мак ще помогне на Креди Суис Фърст Бостън да изчисти името си от скандалите и да дръпне напред. Първата му задача е да обедини под свое ръководство поделението, занимаващо се с управление на активи и инвестиционните банкови операции. Той трябва също да приключи и интегрирането на брокерската компания Доналдсън, Лафкин Дженрет (Donaldson, Lufkin Jenrette), която швейцарската банка купи миналата година. Другата голяма структурна промяна, замислена от управителя на Креди Суис - Мюлеман, ще бъде комбинирането на частните банкови операции с банковите услуги на дребно и с животозастрахователната дейност на поделението Уинтъртур (Winterthur). Операцията определено си струва, защото ще доведе до драстично съкращаване на разходите за информационни технологии и ще премахне дублиращите се он-лайн операции на поделенията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във