Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КРЕДИ СУИС ЩЕ ПРАЗНУВА 150-ГОДИШНИНА С НОВО ЛОГО

Втората по големина банкова групировка на Швейцария Креди Суис (Credit Suisse) пусна на 16 януари своя единна световна търговска марка и ново лого, което отразява промяната в стратегическата посока на развитието й. Финансовата институция твърди, че целта й е да обедини поделенията си, да снижи разходите си и да увеличи продажбите на банкови услуги. В чест на събитието сградите на Креди Суис в Цюрих, Лондон, Ню Йорк, Хонконг и Сингапур са осветени с цветни илюминации през цялата седмица.
Групировката официално се отказа от независимото търговско име на щатското си инвестиционно поделение Креди Суис Фърст Бостън още на 1 януари. Новото банково лого включва две малки платна, които да напомнят за клиперите, използвани като търговска марка на щатската финансова институция Фърст Бостън. Креди Суис не е публикувала подробности за разходите при налагане на новата й единна стратегия, но само за рекламната кампания, която стартира на 16 януари, похарчените милиони швейцарски франкове са двуцифрена сума. Други около 100 млн. шв. франка ще отидат за снабдяване на офисите и на клоновете й по света с новите фирмени знаци.
Така след повече от една година подготовка групировката приключи с работата по единната банкова стратегия. Тя ще сближи дейността на поделенията за частни банкови услуги, за инвестиционни банкови услуги и за управление на активи и ще сложи край на омаломощаващото съперничество между достолепните частни банкери и пиратите от инвестиционния бранш отвъд Океана. Поделенията ще трябва да подобрят сътрудничеството си при продажбата на различните банкови продукти и да споделят опита си. За част от банковите служители (около 42 хил. на брой) ще има и физически промени, които ще са най-радикални в звеното за управление на активи. То ще бъде разширено с допълнителни дейности, които преди се осъществяваха от техните колеги - частни и инвестиционни банкери. Разбира се, въпреки мащаба си преструктурирането на Креди Суис няма да е придружено с опаковане на мебели или на кашони. Както във всяка голяма международна банка, основният акцент ще падне върху промяната на фирмената култура. Най-важната цел е да накараме хората да познават по-добре работата на колегите си. Тя беше труднопостижима преди, защото те живееха в различни светове. Сега обаче това ще е предизвикателството на 2006 година, заяви главният изпълнителен директор на групировката Освалд Грубел.
Именно на родения в Германия 62-годишен ветеран се падна голямата отговорност да проведе успешно реформите. Той стана безспорен лидер на мениджмънта, след като в средата на 2004 г. отстрани играча от Уолстрийт Джон Мак (шеф на Креди Суис Фърст Бостън), с когото поделяше властта. В края на юни миналата година Мак пое ръководството на щатската инвестиционна банка Моргън Стенли (Morgan Stanley), а на кормилото на Креди Суис Фърст Бостън застана неговият заместник Брейди Дуган. И макар че инвестиционните банкови операции остават ключов бизнес за Креди Суис, парадът отново се командва от Цюрих.
Грубел познава отблизо всички трудности, произтичащи от вътрешната борба за надмощие в групировката. Докато отговаря за частните банкови услуги, той толкова трудно постига сътрудничество с другите поделения, че е принуден да създаде собствен екип, за да изпълнява търговските сделки на клиентите си, както и свое звено за управление на активи. Грубел отрича сегашната интеграция да е повторение на модела на отколешния му съперник - швейцарския банков първенец Ю Би Ес (UBS), който предприе подобни действия, след като купи брокера Пейн Уебър през 2000 година. В частни разговори обаче мениджърите на Креди Суис сочат за свой пример именно Ю Би Ес и щатската Лиймън брадърс (Lehman Brothers), които отчетоха забележителен растеж през последните години в резултат на проведените обединителни стратегии.
Креди Суис трябва да реши и някои стратегически въпроси. Инвестиционната банка изостава от съперниците си в някои ключови области, което я прави по-нерентабилна (със съотношение на разходите към приходите над 80%) и затруднява наемането на по-квалифициран персонал. Световната икономика остава благоприятна, но в случай на отрицателна промяна целите на реформата ще бъдат постигнати трудно. Накрая амбициите на Креди Суис в управлението на средствата на заможни индивиди не могат да се постигнат с ограниченото й присъствие в САЩ, където е най-голямата група влиятелни частни инвеститори.
Добрата новина е, че тримата изпълнителни директори, които оглавяват поделенията за частни и инвестиционни банкови услуги и за управление на активи на групировката, са приятели на Грубел. Валтер Бертолд, отговарящ за частните, дребните и бизнес операциите, е бивш търговец, работил под ръководството на Грубел през 90-те години на ХХ век. Дуган - също бивш търговец, познава и работи с Грубел повече от десет години. А Дейвид Блумер - шеф на поделението за управление на активи, е бивш персонален асистент на Грубел. Така за първи път в историята на групировката хората в управленския й екип отлично познават слабите и силните си качества.
Напоследък Грубел и Дуган правят и невъзможното да сближат транс-атлантическите операции на Креди Суис. Дуган пътува до Цюрих поне веднъж месечно, а Грубел прекарва по една от всеки четири седмици в Ню Йорк. Преди швейцарската дейност на групировката и инвестиционните сделки на Креди Суис Фърст Бостън в Ню Йорк имаха отделни мениджърски екипи, които провеждаха периодични директни срещи. Дуган и неговият екип пренасочват ресурси към области с по-висок потенциал за растеж и печалба. Те разширяват частните търговски операции и инвестират в търговия с борсови стоки, в първични брокерски услуги и в секюритизация на ипотеки. Банката засилва дейността си и в традиционни силни области като гарантиране на първоначални публични емисии и финансиране на сделки по поглъщания на закъсали фирми.
Разбира се, единната банкова стратегия взема и жертви. Служителите от по-ниските нива се оплакват от бъдещата неизвестност и евентуални служебни промени. Частните банкери, които живеят с убеждението, че са в основата на стабилните печалби на Креди Суис за сметка на неубедителните резултати на Креди Суис Фърст Бостън, смятат, че ще бъдат онеправдани редом с по-наперените инвестиционни банкери.
Очевидно илюминациите от тази седмица ще трябва да прераснат в делничен и упорит труд в името на успеха.

Креди Суис, или в оригинал Швайцерише кредитанщалт (Schweizerische Kreditanstalt), получава лиценз за работа като промишлена и търговска банка на 5 юли 1856 година. Движещата сила на банката е политикът и пионер в областта на железопътното дело Алфред Ешер. Тя играе ключова роля във финансирането на железопътната мрежа на страната (по-специално на линията Готар) и в индустриализацията на Швейцария (особено за производството на електроенергия). Създаването на Швайцерише кредитанщалт спомага също за превръщането на Цюрих в най-важния банков център на държавата и в магнит за бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във