Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КРЕДИ СУИС АТАКУВА БОГАТИТЕ

Втората в швейцарската банкова класация Креди Суис груп (Credit Suisse Group) обяви в края на април, че ще обедини петте си независими частни банки, за да се справи по-успешно с растящата конкуренция в бранша и да задоволи нарасналите претенции на богатите чужденци, особено от Азия. Клиентите от азиатския континент и - в по-малка степен от Близкия изток и от Южна Америка, имат съществен принос за солидния ръст на активността при управлението на средствата на заможните индивиди и за бясната надпревара сред паричните мениджъри за привличане на повече активи.
Новата обединена структура на Креди Суис груп ще се нарича Кларидън Лию (Clariden Leu) и ще е петата по големина частна банка в Швейцария след Ю Би Ес и самата Креди Суис, Ейч Ес Би Си (HSBC) от Великобритания и Юлиус Бер (Julius Baer). Четиридесет и четири годишният Валтер Берхтолд - шеф на управлението за частни банкови услуги в Креди Суис и управител на новата банка, отхвърли пазарната мълва, че обединението е прелюдия към борсова регистрация на банковите акции и увери, че то е наложено единствено от конкуренцията и от високите разходи в бранша. Берхтолд заяви също, че големината е от съществено значение за задоволяване на нуждите на клиентите от все по-влиятелните региони на Азия и Източна Европа, които искат частно банкиране близко до домовете си, а не традиционните услуги за чуждестранни граждани в Швейцария. Той прогнозира по-нататъшна консолидация на твърде разпокъсания местен сектор на частни банкови услуги. През септември 2005-а Юлиус Бер купи три частни банки и един фондов мениджър от Ю Би Ес и предизвика интензивни пазарни спекулации, че повечето останали швейцарски частни финансови институции преговарят за обединение.
Кларидън Лию ще започне самостоятелната си дейност на 1 януари идната година. Тя е кръстена на имената на най-големите частни структури на Креди Суис - Банк Лию и Кларидън банк. Останалите членове на обединената структура са Банк Хофман (Bank Hofmann), Бе Ге Пе банка ди Гестионе патримониале (BGP Banca di Gestione Patrimoniale) и Креди Суис Фидес (Credi Suisse Fides). Неприсъщите дейности като корпоративното кредитиране и търговските финанси ще бъдат прехвърлени на групировката майка. Кларидън Лию има за 2005 г. 112 млрд. шв. франка (71 млрд. евро) средства на частни клиенти и чиста печалба 443 млн. шв. франка. Банката ще има около 20 клона, включително пет в Швейцария и близо 1800 служители. В резултат на обединението се очаква съкращение на разходите й със 100 млн. шв. франка годишно от 2008 г. нататък. Най-големите икономии ще дойдат от централизирането на услугите и от технологичното осигуряване, като Кларидън Лию по всяка вероятност ще премине към информационната система на Креди Суис.
В началото на седмицата швейцарската банкова групировка отчете 36% ръст на печалбата си за първото тримесечие на тази година. Основен принос за силния резултат имат увеличените търговски обеми и рекордните приходи на поделението за ценни книжа, както и нарасналият поток от комисиони, получени в отплата за съвети към богати клиенти. Креди Суис е спечелила от растящите цени на фондовите борси, които обогатиха и конкурентите й от Уолстрийт - Голдмън Сакс груп (Goldman Sachs Group) и Моргън Стенли (Morgan Stanley). Търговията с ценни книжа на инвестиционната банка, ръководена от 46-годишния Брейди Дуган (който замени Джон Мак през 2004 г.), се съживи, след като швейцарският банков гигант засили пазарните си облози. Печалбата й преди облагането с данъци е нараснала с 68% - до рекордните 1.56 млрд. франка през първите три месеца на годината. Частната банка отчете 34% ръст на брутния си приход за същия период (1.31 млрд. франка), а печалбата от управлението на активите на богати индивиди е скочила с 50% - до 963 млн. франка. Бизнесът е привлякъл нови клиентски средства през първото тримесечие - 14.5 млрд. франка , което се равнява на 8.4% годишен ръст. Това е над планираното от банковото ръководство 6-процентно увеличение на паричния приток. По оценка на анализатори, частните банкови услуги са скъпоценният камък на Креди Суис груп и най-стойностният й банков бизнес.
От началото на 2006-а насам акциите на Креди Суис са поскъпнали с 16% срещу 11% ръст на индекса на финансовата информационна агенция Блумбърг Вloomberg European Banks and Financial Services Index. Само на 2 май, непосредствено след публикувания силен финансов резултат за първото тримесечие, банковите книжа добавиха към цената си още 2.1 процента .
Шестдесет и две годишният Освалд Грубел - главен изпълнителен директор на швейцарската банкова групировка, планира да увеличи печалбата й от 5.85 млрд. шв франка през 2005-а на 8.2 млрд. франка през тази година и да накара инвестиционните и частните банкери да си сътрудничат по-тясно, за да се елиминират припокриващите се разходи. Икономиите ще прибавят по 1 млрд. франка към печалбата от 2008 г. нататък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във