Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Креди Сюис" ще плати глоба за над 5 млрд. долара в САЩ

Швейцарската банка "Креди Сюис" е постигнала споразумение с регулаторите в САЩ да плати глоба в размер на 5.3 млрд. долара. Финансовата институция е обвинена, че е подвела инвеститорите в жилищни ипотечни ценни книжа преди финансовата криза от 2008 година.

Според Министерството на правосъдието на САЩ базираната в Цюрих финансова институция е знаела, че ипотечните кредити, които тя обединява в ценни книжа, не са покривали изискванията. Намерени са писмени доказателства, в които някои служители на банката определят тези ипотечни кредити като "пълен боклук".

"Креди Сюис" ще плати 2.48 млрд. долара в кеш, а други 2.8 милиарда ще са под формата на облекчения за потребителите, като финансиране на жилища на достъпни цени, се казва в изявление на Министерството на правосъдието.

Сделката е обявена само ден след като стана ясно, че германската "Дойче банк" се е съгласила да плати 7.2 млрд. долара глоба. Тя бе обвинена от властите в САЩ, че е продавала „токсични" ипотечни ценни книжа. Нейната санкция също е разпределена - част ще се плати в кеш, част под формата на потребителски облекчения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във