Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Креди Сюис" прехвърля банкери в Испания

Втората по големина швейцарска банкова група "Креди Сюис" ще премести голяма част от европейските си инвестиционни банкови операции в Испания като част от планираните промени след BREXIT. Това става ясно от интервю на шефа на инвестиционното банково поделение на институцията в Испания и Португалия - Венсеслао Бунже - за испанския икономически и бизнес вестник "Експансион".  

Швейцарският кредитор е внесъл искане за испански банков лиценз през юли, който ще помогне на швейцарските банкери да изградят европейски център за инвестиционни банкови услуги в страната, обяснява Бунже. Той се надява базираните в Мадрид операции да заработят в пълен обем в средата на 2021-а.  

Решението на "Креди Сюис" е победа за испанската столица в битката на европейските финансови центрове да привлекат бизнес от Лондон след като решението на Великобритания да напусне Европейския съюз сложи край на неограничения достъп до европейските финансови пазари. По-едрият швейцарски съперник на "Креди Сюис" - "Ю Би Ес груп" - прехвърли търговци и екипи за управление на риска и за оработка на сделките във Франкфурт, където институцията вече има широко присъствие в управлението на лични състояния на заможни клиенти. 

Агенция "Блумбърг" информира още през 2018-а, че "Креди Сюис" планира да направи Мадрид свой търговски център в ЕС след BREXIT. Молбата за банков лиценз ще позволи на институцията да започне да кредитира от Испания и ще превърне столицата на страната в център за по-широка гама от инвестиционни банкови услуги. 

В изявление по електронната поща говорител на "Креди Сюис" посочва, че "приоритетът на банката винаги е бил да гарантира достъп до клиентите и до пазарите на ЕС независимо от изхода на преговорите за отделянето на Острова от общността". Говорителят допълва, че през последните три години швейцарският кредитор е подсилил наличните си екипи в Испания, Германия и Люксембург, за да осигури тази приемственост. И че Лондон ще остане ключова част от стратегията на "Креди Сюис" след BREXIT. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във