Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КРЕДИ АГРИКОЛ ПРЕДЛОЖИ 2.8 МЛРД. ЕВРО ЗА ЕМПОРИКИ

Френската банка Креди агрикол (Credit Agricole) предложи около 2.8 млрд. евро в брой за гръцката Емпорики банк (Emporiki Bank), от която вече притежава 8.9 процента. Офертата на французите оценява елинската институция на общо 3.1 млрд. евро. По оценка на експерти покупката на Емпорики ще увеличи доходността на акциите на френската банкова групировка след две години. Консултант на Креди агрикол по сделката е щатската инвестиционна банка Моргън Стенли (Morgan Stanley). Предложението важи до началото на август.
Главният изпълнителен директор на Креди агрикол Жорж Поже заяви миналия месец, че банката има над 5 млрд. евро свободни пари за разрастване зад граница и търси голяма сделка. Поже пое поста през септември миналата година след реорганизацията, наложена от покупката на местния конкурент Креди Лионе (Credit Lyonnais) през 2003-а за 16 млрд. евро. Основните инвестиции на френската кредитна институция в чуждестранни съперници са близо деветте й процента в Емпорики и 18% от капитала на Банка Интеза (Banca Intesa) - втора по големина в Италия по размер на активите си. Това ще е най-голямата чуждестранна инвестиция в Гърция до днес и определено демонстрира нашето доверие в гръцкия пазар и перспективите пред него, коментира председателя на Креди агрикол Рене Карон.
Гръцкото правителство притежава пряко и непряко 25% от Емпорики. Министърът на икономиката на страната Георге Алогоскуфис иска да продаде дял от нея на Креди агрикол, за да намали правителствения дълг и да отвори банковия пазар за чуждестранни инвестиции. Миналата година той заяви, че френската банка е предпочитан партньор на Емпорики. В изявление от 13 юни гръцкото икономическо ведомство увери, че всички контраоферти за банката ще бъдат проучени много сериозно.
По данни от ИНТЕРНЕТ-страницата на Емпорики, банката има 374 клона в Гърция и участие на банковите пазари на Албания, България, Германия и Румъния. Французите вече имат двама членове в борда на гръцката банка и съвместни дружества в сферата на потребителските финанси, банковозастрахователния бранш и управлението на активи. Креди агрикол е инвестирала 367 млн. евро за закръгляне на дела си в Емпорики от 2000 г. насам и възнамерява да вложи още 50 млн. евро в нея през идните три години. Французите заявиха, че няма да уволняват служители на гръцката банка, макар че може би ще предложат известни стимули на някои от тях, за да я напуснат доброволно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във