Банкеръ Daily

Финансов дневник

Красимир Велчев е икономически неграмотен, изригна Каролев

В парламента е пълно с икономически неграмотни депутати. Това написа във Фейсбук икономистът Владимир Каролев, който е и съветник на  министър Божидар Лукарски.

"Не трябва човек да е много икономически грамотен, за да разбере, че всеки лев в собствена пенсионна сметка (в универсален или доброволен фонд) е точно един лев повече, отколкото всеки лев, даден на НОИ, който веднага бива изхарчен, за да се платят пенсиите на сегашните пенсионери.

Само че в парламента е пълно с икономически неграмотни депутати. И ето един от тях - Красимир Велчев. И е наговорил куп глупости и неверни неща по БНТ. Наример твърдението „Парите в частните пенсионни фондове са по-малко от натрупаната инфлация” е нонсенс. Инфлацията се измерва с проценти, а стойността на спестяванията в левове. Ако е имал предвид, че средната нетната доходност за времето на дейността на пенсионните фондове е по-ниска от от средната инфлацията за същия период – това също не е вярно.", коментира Каролев.

И да беше вярно, пак не отменя най-важния аргумент за ползата да спестявате в лични пенсионни сметки и други продукти (например взаимни фондове, застраховки живот с инвестиционен елемент и др) – че всеки лев в такива инструменти е наш, докато всеки лев в сметка на НОИ се изхарчва веднага и няма никаква гаранция каква държавна пенсия ще получаваме. И ще кажа за пореден път, че разходо-покривната пенсионна система работи САМО ако младите влизащи за първи път на пазара на труда са доста повече от хората, които се пенсионират и ако продължителността на живота не се увеличава.

Е, точно обратното се случва и то необратимо в България и много други страни по света - все по-малко работещи плащат пенсиите на все по-дълго живеещи пенсионери. И как тогава може някой който не е популист и има елементарна икономическа грамотност да твърди, че НОИ може да бъде оздравен? Не може.", заключва икономистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във