Банкеръ Daily

Финансов дневник

Край на фирменото роене за източване на ДДС

Проблемът със заобикалянето на регистрацията на икономическите субекти по закона за ДДС и съответно за плащането на този  данък  с годините се  превърна  в "епидемия" у нас.

"Стана национален спорт, даже има големи, известни на всички обекти, които продължават да не са регистрирани по ДДС, а НАП е  безсилна, тъй като актовете й  не могат да издържат в съда", заяви председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя не спомена търговска марка, но стана ясно, че проблемът е сериозен.

Властите признават, че в момента има несъвършенство в закона, което позволява един собственик  да регистрира десетки фирми с цел да не внася ДДС. В момента, в който фирмата наближи 50 000 лв. оборот, на нейно място започва да работи ново дружество. Има случаи със  заведения по курортите, в които ново дружество започва дейност в даден обект на всеки четири дни, обясни зам.-министърът на финансите Росица Велкова. Тя обаче не каза защо години наред властта е бездействала, като е позволявала милиони левове ДДС да не влизат в бюджета, а хиляди фирми да осъществяват нелоялна конкуренция спрямо коректните представители на бизнеса, които начисляват  20% ДДС върху всяка своя продажба.

Звеното "Управление на риска" в данъчната агенция в момента анализира проблема. По предварителни данни бюджетът губи десетки милиони годишно от ДДС.  Само във Варна са установени около 170 случая на обекти, които работят чрез множество фирми, без да внасят ДДС. Например, пицария с около 500 000 лв. оборот между 4 април и 30 септември тази година е създала 16 фирми,но  никоя от тях никога не е била регистрирана по ДДС. "Правени са стотици проверки и ревизии по подобни случаи, но те са неефективни, отнемат време и струват скъпо, поради което смятаме, че е нужна законова промяна", твърдят хората от  приходната агенция.

Финансовите органи са  решени  да затегнат режима на регистрация по ДДС със законови промени, които ще вляза в действие  от 1 януари 2020 г. Министерството на финансите предлага в закона да се запише, че когато в един търговски обект еднородна дейност извършват една след друга свързани фирми или привидно различни, в облагаемият  им оборот ще се включват и приходите на предишните работили там фирми за максимум 12 месеца. Текстовете вече предизвикаха спорове между специалистите, а депутатите обещаха корекции в тях между първо и второ четене. На този етап мнозинството все пак е склонно да подкрепи промените, макар никой да не може да гарантира, че фирми, които години наред са намирали начин да не внасят ДДС, изведнъж ще спрат да търсят вратички за заобикаляне на закона.,

Facebook logo
Бъдете с нас и във