Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ковид кризата даде допълнителен тласък на дигитализацията във финансовата сфера

Темата, свързана с технологиите във финансовия сектор, е много важна днес, но ще бъде още по-важна утре. „Новите технологии и иновации са топ приоритет, а ковид кризата даде допълнителен тласък на дигитализацията във финансовата сфера. Съществено и определящо е участието на публичния сектор и по-специално на Министерството на финансите, което е реален партньор на всички инициативи, свързани с финансовите услуги“. Това заяви заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър, която откри хибридната конференция „България на европейската финтех карта“.

Тя подчерта, че сътрудничеството с Българската финтех асоциация (БФА) е важно, защото Министерството на финансите има водеща роля. То активно участва в преговорния процес по определяне на европейската законодателна рамка за дигиталните финанси, която се обсъжда в Съвета на ЕС и разчитаме на практическия й принос. Един от основните приоритети е т.нар. „дигитален финансов пакет“, който включва законодателни предложения в две ключови сфери: устойчивост на дигиталните технологии и пазарите на криптоактиви.

„Важно е, че в разписването на правната рамка на европейско ниво са включени всички участници, отчетена е и възможността за създаване на надзорен орган, който да контролира процесите в посочената област, така че да подсигурим законосъобразно и сигурно функциониране на пазарите“, отбеляза заместник-министър Димитрова-Бийчър.

Инициативите на Министерството на финансите с Българската финтех асоциация  продължават и в сферата на образованието с усилия към прилагането на Националната стратегия за финансова грамотност и плана за действие към нея. Целта е тя да се превърне в инструмент за създаване и развитие на полезни компетентности и важни житейски умения сред младите хора и уязвимите групи от обществото.

От изключителна важност е и фактът, че ние сме сред седемте държави, които работят и по проект със сходна тема с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Министерството на финансите, в качеството си на координатор, разчита на партньорството си с Асоциацията в тази дейност, подчертава заместник-министър Димитрова-Бийчър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във