Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кошмарът за биткойн и блокчейн в Лондон е на път да се сбъдне

Биткойн, криптовалути и блокчейн стартъпи експлодираха на сцената на финансовите технологии в Лондон през последните няколко години, но сега, поради комбинацията от потенциално по-строги нови регулации и настъпващия изход за Великобритания от Европейския съюз, нещата може да се влошат значително за новоизградения биткойн и крипто сектор.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, който пое поста на Тереза ​​Мей, която прекара две безплодни години в опити да договори сделка с ЕС, насочи страната към опасен сценарий за Брексит без сделка, потенциално причиняващ хаос, макар че това може би повишава цената на биткойните, информира Forbes.

Британският парламент спря, поне засега, плана на Джонсън, но Брексит без сделка си остава вероятен изход, което подхранва несигурността на бизнеса. Ако Великобритания в крайна сметка напусне блока без споразумение, компаниите, занимаващи се с финансови технологии ще загубят достъп до единния пазар на съюза - стартъпите в сферата на биткойна и криптовалутите трудно биха оправдали поддържането на офис в Лондон без лесен път до Европа. "Несигурността около Брексит вече взе голяма тежест, особено за чуждестранни компании, развиващи бизнес във Великобритания", казва Феликс Шипкевич, адвокат със седалище в Ню Йорк, специализиран в дигиталната валута и финансовите технологии.

Вече е установено, че финтех компаниите се изнасят от Великобритания към ЕС в подготовка за Брексит, според доклад на New Financial, излязъл по-рано тази година. „Ако финтех бизнесът във Великобритания не може да получи достъп до международни специалисти, работещи в области като машинно обучение, изкуствен интелект и блокчейн, дори и след Брексит, това може да доведе до свиване в сектора, защото в момента до една пета от служителите от финтех секторът във Великобритания идват от ЕС", заяви Сара Хол, старши сътрудник в Обединеното кралство.

През август финансовият регулатор във Великобритания предупреди потенциалните инвеститори, че биткойните и криптовалутите нямат „вътрешна стойност“, като някои приеха това предупреждение като сигнал, че страната може би се насочва към забрана на биткойна.

Миналата седмица управителят на Банката на Англия Марк Карни, който по-рано критикуваше биткойна и неговите производни, заяви, че глобалната цифрова валута би могла да замени американския долар като световна резервна валута и вероятно да се конкурира директно с биткойна и другите големи криптовалути. Междувременно обещаващ стартъп в сферата на криптовалутите, вече се сблъска с проблеми, сочат докладите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във