Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Коронавирусът удря и през компютъра

Застрахователите ни предлагат защитни полици

S 250 cc67f1af feed 49f4 b12b 77a1d2fd1e06

"Темата за киберсигурността  е последното нещо, което ме интересува в този момент". Това заяви преди дни на брифинг премиерът Бойко Борисов. Но това със сигурност бе моментна реакция по времето, когато още всичко около заразата ни беше прекалено ново. Реално нещата обаче едва ли стоят така. 

 

Рисковете за киберсигурността в  световен план привидно нямат общо с епидемията COVID-19, но на практика са пряко свързани с нея. Доклад на световни застрахователни експерти анализира и обобщава как коронавирусът влияе на киберрисковете, коментира  Ивета Кунова, заместник-председател на Българската асоциация на застрахователните брокери у нас.            

Тревогите от разпространението на вируса предизвикаха

впечатляваща  мобилизация за работа от вкъщи.

Тази мярка обаче рефлектира върху киберсигурността на компаниите.

Експертите по сигурността вече предупреждават, че са засечени  фишинг имейли, маскирани като различни предупреждения, свързани с  вируса. Обикновено те съдържат прикачени файлове, за които се твърди, че предлагат  полезна информация за заразата. В момент, в който страховете са обхванали мнозина, вероятността да отворят такъв файл, без да се замислят за последиците за сигурността им, е голяма.

На техническо ниво се препоръчва поддържане на последно поколение системи за мониторинг и защита от вируси, за да се намали ефективността на фишинг атаките.

При голям брой на служители, работещи от къщи, организациите могат да очакват голям външен трафик към собствените си мрежи. Компаниите, които така или иначе имат много работници, действащи от разстояние, до някаква степен са подготвени за това. Препоръката на експертите по сигурността е да се увеличи 

мониторинга върху  работещите от разстояние,

тъй като именно техните персонални компютри са най-уязвими  към външни атаки. 

При навлизане на злонамерен софтуер в някой от офисните компютри, IT специалистите общо взето са подготвени и бързо могат да го изолират. Но при много служители, работещи от разстояние, това може да се окаже  далеч по-трудно. Експертите по сигурността трябва да са подготвени в максимална степен да локализират и изолират вредител, намиращ се на разстояние от корпоративните системи. Но дори при високи нива на готовност  трябва да се приеме и рискът от прекъсване на работния процес заради подобни смущение, тъй като проблемът може да е извън границите на техническата експертиза.

Застраховката  "киберсигурност"

е едно от най-универсалните решения за осигуряване на финансовия елемент при такъв род  кризи. 

Нарастващата заплаха от хакерски атаки и  необходимостта компаниите да защитават данните си ще ускори търсенето на кибер застраховки, категорични са хората от бранша.

ЗАД „Евроинс" АД е първото дружество у нас, което създаде такъв продукт. 

„Застрахователното покритие може да се раздели на две секции - преки загуби, претърпени от застрахования, и загуби, които той е причинил на трети лица - клиенти и контрагенти“, обясняват от ”ЗД Евроинс” АД.

Застраховка "Кибер отговорност”

е предназначена да покрие рисковете на застрахованите компании от ИКТ сектора, включително портали за е-търговия, доставка или поддръжка на хардуер и софтуер, уеб базирани приложения и др., както и предявяването на претенции от трети страни.

Застрахователното покритие по застраховката включва професионална отговорност за причинени вреди в резултат на неизпълнение на задължения и отговорност на създатели, издатели и разпространители на мултимедийно съдържание – загуба, произтичаща от претенции за права за интелектуална собственост/нарушаване на авторски права/клевета и др. Тя защитава при загуба на данни и срив в компютърната система, нарушение на конфиденциалността и кибератака. Гарантира сигурност на мрежата, покрива разходи за участие в съдебни процеси, разноски за правна защита по предявени претенции, разходи свързани със загуба на репутация и предприемане на ответни мерки. Има покритие за унищожени, увредени, загубени или изтрити документи.

На българския пазар

застраховка „Кибер сигурност"

предлага и групата на Алианц България. Продуктът се нарича Allianz Cyber Protect Premium и е предназначен за големи корпоративни клиенти, затова и минималната премия е 5000 евро, пише на сайта на Алианц България.

Застраховката покрива щети в три основни групи: загуби към трети лица. загуби, претърпени от застрахования и други разходи. В първата група влизат отговорности за съхраняване на данни на клиенти, отговорност за сигурността на мрежите, отговорност за медийни щети, правни разходи, разходи за разследване и някои видове глоби. Като щети на застрахования се признават нарушения в производството, кражби от хакери и разходи за възстановяване на данни и програми. В третата група влизат разходи за управление на кризи, включително разходи за правна защита, за възстановяване на репутацията и реакция при спешни ситуации.

“Статистиката и тенденцията в киберпрестъпността показа, че броят на заплахите се увеличава по-бързо, отколкото можем да се справим”, коментират от “Лев Инс”. Във връзка с това компанията предлага

застраховка “Кибер решения за бизнеса ви”,

която е разработена съвместно с израелски специалисти, водещи в сферата на сигурността и информационните технологии.

“Продуктът е под формата на полица, която обаче не представлява само грижа за клиента с определен паричен лимит, с който сме готови да обезщетим лицата. В случая говорим за партньорство с международно доказани експерти от Израел, които предоставят възможност на клиентите с валидна полица при нас да получат допълнителни услуги, които финансово са непосилни за малкия и среден бизнес и така да предпазим хората и да гарантираме превенцията на риска по тази полица”, коментираха от застрахователната компания.

Застрахователно  дружество "Колонад" също предлага

комплексно застрахователно решение

за компании, които събират, съхраняват или обработват лични данни, осигуряващи  покритие срещу кибер атаки и физическа кражба на данни. 

Да припомним, че на 1 юни 2017 г. американският застраховател „Ей Ай Джи“ се договори за стратегическо партньорство с „Феърфакс Файнаншъл Холдингс Лимитид” (Феърфакс), съгласно което изцяло притежаваното дъщерно дружество на Феърфакс, „Колонад Иншурънс Ес Ей”, придоби  застрахователните операции на „Ей Ай Джи Юръп Лимитид (клон България)“.

Покритите рискове са отговoрност за нарушаване на сигурността на данни, административни задължения и разазходи, свързани със загуба на репутация и предприемане на ответни мерки. Предлагат се и избираеми разширени покрития  като отговорност за мултимедия, киберизнудване за лични данни и прекъсване на компютърна мрежа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във