Банкеръ Daily

Вилроа дьо Гало:

Коронавирусните стимули на ЕЦБ не бива да се влияят от размера на икономиките

Франсоа Вилроа дьо Гало

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да взима предвид размера на икономиката на дадена държава, когато купува държавни облигации като част от стимулиращата си програма, заяви във вторник пред бизнес телевизия CNBC управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

Неговите коментари идват, след като по-рано този месец Конституционният съд на Германия поиска от ЕЦБ да запази тази връзка, за да се избегнат рисковете от изкривяване на пазарите, припомня БНР.

ЕЦБ купува големи количества държавни облигации като част от по-широките си усилия за смекчаване на икономическия спад в еврозоната в резултат на коронавирусната криза. 

Спешната пандемична програма за покупки (PEPP), обявена през март, има за цел да доведе до закупуването на ценни книжа за 750 млрд. евро до края на годината. Програмата обаче е различна от другите инициативи за изкупуване на облигации, при които централната банка обвързва месечните си покупки с размера на икономиката на дадена държава членка на еврозоната.

Говорейки пред CNBC, Дьо Гало посочи, че програмата PEPP е "шедьовър", създаден от силната реакция на ЕЦБ. Въпреки това той отбеляза, че ЕЦБ може да бъде още по-отворена по отношение на гъвкавостта на програмата за покупки, като добави, че "вероятно предстоят повече стимули".

"Ние сме отворени по отношение на обема, ние сме отворени за крайната дата на програмата, която е свързана с крайната дата на коронавирусната криза, и във всеки случай не преди края на тази година. Но още повече, ако искаме да гарантираме максималната ефективност на PEPP, не трябва да се обвързваме с капиталови ключове", отбеляза той.

"Някои централни банки би трябвало да могат да купуват повече, а други да купуват по-малко, ако е необходимо да се предотврати неоправдана фрагментация, неоправдана динамика на пазара или пропуски в ликвидността, които бихме могли да имаме на пазара", допълни централният банкер.

В изявлението си пред CNBC Дьо Гало подчерта, че ЕЦБ е решена да изпълни мандата си независимо от неотдавнашното постановление на Конституционния съд на Германия, който даде на ЕЦБ три месеца, за да оправдае някои от покупките на облигации.

Трябва да се има предвид, че решението на германския съд беше във връзка с предишна програма за покупки на акции на ЕЦБ, а не по отношение на Спешната пандемична програма за покупки.

Вилроа дьо Гало също така посочи пред CNBC, че в момента не вижда необходимост от промяна на лихвите, добавяйки, че засега е доволен от начина, по който работят отрицателните проценти.

Той отбеляза, че икономическото възстановяване е в ход, но ще бъде постепенно и бавно. Освен това смята, че за известно време високата безработицата ще представлява предизвикателство. "ЕЦБ трябва да противодейства на дезинфлационния натиск", заключи Вилерой.

Вчера Франсоа Вилроа дьо Гало коментира, че ЕЦБ вероятно ще трябва да направи повече, за да запази еврозоната платежоспособна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във