Банкеръ Weekly

Финансов дневник

„Короната” финтира лихварите

Най-оборотните заложни къщи – тези около казината, са пред фалит.

S 250 bf2c8c92 8b85 4859 9f26 2a37c5ad8224

5% лихва, но за месец! 

„Даваме ви 100 лева, връщате 105!" Това е често срещано рекламно лого на заложните къщи. Не звучи зле. Но клиeнтите им, които са свикнали на подобни проценти по кредитите в банките, често не включват, че става дума не за годишна, а за месечна лихва. А простата екстраполация на 5% процента месечно означава поне 60% годишно. Да не говорим, че сложната лихва може да докара нещата до годишен разход от над 100%, т.е взетата сума се връща двойно.

Колкото до клаузите за просрочия и наказателните лихви, в повечето случаи те са си "просто" гибелни. И достигат до такива размери, че правят по-нататъшното обслужване на заема непостижимо, а връщането на заложените имоти или вещи - невъзможно.

Заложните къщи, чиито лихви са поставени в регулация, използват вратичка: освен лихвата, те начисляват и "такса за съхранение", която е по-висока от лихвата и не е регламентирана в нормативни документи.

По своята същност, заложната къща е „кредитор от последна инстанция”. Когато всички други врати са затворени, при тях винаги сте добре дошли. Но внимавайте с четенето на договорите и особено на разделите с дребния шрифт.

 

Противно на очакванията, че в условията на ограничения и обедняване заради корона вируса хората отчаяно ще се втурнат към заложните къщи, те останаха празни.

„Хората се затвориха в черупките си и свиха разходите си. Те забравиха за скъпи лекарства и лечение на хронични болести. Отсрочиха покупки, които така или иначе търпят отлагане. Никой не се втурна към нас, за да търси спешни пари. Поради това оборотите ни спаднаха наполовина”. Това обясни Александър Ценов, член на управителния съвет на Българската асоциация на заложните къщи специално за „БАНКЕРЪ”.

"Най-сериозно са пострадали най-преуспяващите – къщите за бързи пари около казината. Игралните зали бяха затворени за три месеца и заложните къщи около тях първо прекратиха денонощния си режим на работа, а после голяма част от тях затвориха.

Част от редовните клиенти на казината, които преди това са залагали скъпи вещи, за да си осигурят пари за хазарт и забавления, спират посещенията заради извънредните мерки. Така че в момента и в този бранш върви процес на възстановяване. Но нивото - според Ценов - е далеч от това преди март.

Основният залог си остава златото,

дори неговият дял непрекъснато нараства. Причина за това е рязкото му поскъпване.

„Преди корона кризата за пръстен от 3 гр. 14-каратово злато давахме 120, а сега - 180 лева”, споделя Ценов. Тогава цената за грам е била 40 лв., сега често гони 60 лева.

Ценов пресметна, че от 2008 г., когато грам злато е струвал 18 лв., цената му в заложните къщи е скочила тройно и е достигнала 55 лева. През 1997 г., например, са давали само по 8 лева за грам.

Някои заложни къщи са хлопнали кепенците на физическите обекти, предлагали пазарлък за стоки и определяне на цени за ценности по телефона, а накрая предоставяли "мобилни екипи" за осъществяване на залозите.

"Надомната заложна къща крие много рискове

от измами, а и от зараза - предупреждават експертите.

Заложените срещу пари вещи, срокът за които е изтекъл още през февруари и март, все още не са продадени. На клиентите е даден толеранс, но залозите са задържани до изплащане на дължимото. Става въпрос за златни накити и произведения на изкуството.

"По принцип  много хора предпочитат да вземат заем от заложни къщи, тъй като те не изискват доказване на доходи, а исканата сума може да се получи най-много до ден. Не липсват и такива, които са изпаднали в нужда, защото не могат реално да преценят положението си", показват наблюденията на лихварите.

В една от къщите в Хасково, сред заложените вещи е скъп телевизор, купен месец по-рано за 2400 лева. Оставил го млад мъж от ромската махала, завърнал се от гурбет. В Германия останал без работа, прибрал се тук, накупил си техника. Парите свършили и сега залага техниката, за да живее. Този със сигурност няма да си потърси телевизора, който е в гаранция, смятат служителите.

Връхлитането на пандемията прибра по родните им махали карловските роми от Брюксел, Лондон и Берлин, а те пък донесоха пари в семействата. Така  жените им си взеха обратно обеците и пръстените от заложните къщи, които оставили там, притиснати от безпаричие.

Розоберът също се е отразил на оборота в заложните къщи в Карловско. В

най-голямата селскостопанска кампания в региона

участвали хиляди хора, които заработват по 80 стотинки за всеки набран килограм рози. С тези пари те се надяват да изкарат до есента. Затова евентуално оживление в заложните къщи в Подбалкана се чака едва в началото на зимата.

"След въвеждане на извънредното положение у нас и първоначалния шоков спад на работата с около 70%, сега обстановката постепенно се нормализира. И, ако преди 13 март профилът на клиентите ни е бил почти непроменен, то към сегашния момент има забележимо многообразие. Това дава отражение на естеството на предлаганите вещи за залог, като най-често ни предлагат ценности, бижута и техника. Случва се, разбира се, да бъдат залагани и по-специфични неща като предмети на изкуството и вещи за различни хобита. Работата ни продължава след кратка реорганизация - преработени работни места, организация на достъпа и предпазни средства", разказва Илия Георгиев от дирекция „Маркетинг и продажби” във веригата „Доверие”.

Новите пазарни обстоятелства водят до друг сериозен проблем в дейността на заложните къщи - как да се организира

последващото предлагане и продажба на заложените вещи?.

Това се случва, чак след като клиентът не погаси своето задължение. В такива случаи заложната къща има право да продаде вещта, за да удовлетвори  вземането си. С това действие правоотношенията между клиента, заложил веща, и дружеството се изчерпват напълно, без никакви други претенции. В условията на стагнация и икономическа рецесия обаче продажбата на всякакъв вид стока е силно ограничено, което е напълно логично с оглед свитото потребление на населението и цялостната промяна на икономическия климат в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във