Банкеръ Weekly

Изтеклите медицински застраховки за чужбина не се продължават

„Короната” е изключена от застраховките

Българин в странство не може да сключи онлайн полица без помощ от нашенец тук

S 250 593a4562 5656 439e aa2e ec68b44310b5

На много българи, работещи в чужбина им предстои да се върнат в родината, подгонени от различни обстоятелства в  условията на пандемия от корона вирус.  Мнозина от тези хора ще  се сблъскат и с един застрахователе н казус. Застраховките им, сключени в България, изтичат към някакви предварително определени дати, на които те са щели да пътуват, но те няма да са в състояние да ги продължат. Има и множество  сигнали за откази на  застрахователни компании и на техни посредници да продължат действието на съществуващи полици.

 

Българските застрахователи твърдят, че не са прекратявали предлагането и продажбата на застраховки за пътуване в чужбина и към момента всеки клиент може да си купи такава застраховка, включително и онлайн. За да продължи  полицата си  човек, който в момента е в чужбина обаче,той ще трябва да преодолее някои препятствия.

Чисто технически медицинските застраховки не могат да бъдат  продължавани - поради строго определени, много логични причини от персонално естество. Те са типични застраховки, които покриват само определен период на пътуване, така че няма логика срокът им да  се продължава. Просто човек може да сключи нова застраховка за започващия нов  период. Има застраховка до  днеска, от утре си пуска нова застраховка, обясняват застрахователи. Дефакто няма прекъсване на покритието. Самата застраховка не се продължава, предлага се нова застраховка.

Българските граждани, които се намират в чужбина, могат да използват тази възможност  онлайн. Има една малка уговорка -, че нарочно са ограничени продажбите на онлайн застраховки само за IP адреси от България. Това правят много  доставчици и посредници на онлайн продукти и услуги. Малката "тайна" е, че всеки може да преодолее много лесно това техническо ограничение като просто някой в България му издаде полица. Това е в случай, че клиентът иска да си я купи онлайн, но  има и други канали за продажба, естествено и той избира този,  който е най-удобен за него. Но е съвсем лесно някой от разстояние  да сключи застраховката, просто въвеждайки данните на съответния човек, дори ако той е  в Америка или в ЮАР или в Корея... Това не е някакъв прецедент -българите често си купуват стоки  през електронни магазини, които не работят с България. Просто техен близък или приятел я получава в Лондон или в Берлин например и после намира начин да  я препрати у нас. 

 

Блиц

Главният изпълнителен директор на застрахователна компания „УНИКА” Николай Генчев пред в. „БАНКЕРЪ”:

При смърт от корона вирус не плащаме

 

Какво се промени при застраховката, която правим при пътуване, сключвана от българските застрахователни компании, след като беше обявено извънредно положение в редица държави по света? 

- Почти всички застрахователи  постепенно изключиха  от покритие за застраховките за пътуване в чужбина най-засегнатите държави: първо Китай, след това Италия. Но от един момент насетне вече целият свят беше в пандемия реално и официално, така че този ход се обезсмисли. Всъщност  по-скоро това, което ние направихме  беше, че след обявяването на извънредно положение за България нямаме ограничение за страните, в които може да се пътува и да се сключва такава застраховка, но пък е експлицитно изключен риска "пандемия". Тоест последиците от пандемията от коронавирус са изключени от покритието, което е също доста нормално и стандартно за такова застрахователно покритие.

В момента има ли застраховки при пътуване, които покриват лечението на коронавирус?

- Доколкото ми е известно: не. Освен ако някъде някой поради недоглеждане или чисто авантюристично не го оставил като покритие. Но по-скоро би било странно, защото точно тоя тип застраховки - застраховката за пътуване в чужбина - имат съвсем друга цел, в смисъл те по-скоро трябва да осигурят защита на пътуващите, на пребиваващите в чужбина срещу някакви извънредни проблеми, най-общо казано. Било  акутни заболявания, било злополуки, в краен случай и смърт,  при репатриране и други. Разбира се може да има различни допълнителни покрития. Но в общия случай това не е класическа здравна застраховка, за да търси  клиентът покритие на определени заболявания с нея.

Каква е причината в ситуацията с коронавируса  - той да не се води „акутно заболяване”, което се покрива от застраховка за пътуване в чужбина?

- Пандемиите често се изключват от покритията на широк кръг застраховки, както се изключват примерно и последици от военни действия, масови безредици, ядрени аварии и други подобни. Защото е ясно, че при подобни събития изключително голяма част от населението или активите на една държава биват засегнати и условията са тотално изменени. Просто казано – ако българин почине в чужбина от тежък бронхит например застраховката ще се задейства, но ако е бил заразен с корона вирус и в смъртния му акт пише „причина за смъртта – коронавирус”, тогава няма да платим. Но ако пък той си счупи крак по време на екскурзията, ние ще платим, независимо от това дали е болен и от корона вирус.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във