Банкеръ Daily

Финансов дневник

Корекция от МС: Няма да намаляват ДДС за основните храни

Пресслужбата на Министерския съвет коригира съобщението си от вторник (12 май), според което от 1 януари 2021 г. следва да бъде намален данък добавена стойност върху основните храни. В поправения вариант на съобщението се казва, че намалението от 20% на 9% ще важи за "заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма". Основните храни остават извън обхвата на новите мерки след съгласуване с Министерството на финансите.

Иначе промените бяха договорени на работна среща между министър-председателя Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Финансисти коментират, че необмислена заявка за промяна на ставката ще доведе до вълна от подобни искания. Неслучайно всички български правителства от въвеждането на ДДС досега, винаги са отстоявали позицията за единна данъчна ставка за целия стопански оборот.

Първият пример са исканията на БСП за намаляване на ДДС ставката за храни и лекарства до 9%, които в понеделник бяха отхвърлени от парламентарната комисия по правни въпроси. Друг пример е позицията на ексдепутата от "Реформаторския блок" Мартин Димитров, че щом ще има отстъпки за ресторантите, следва да има и за книгите.

Досега финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен защитник на тезата, че ставката по ДДС не трябва да се диференцира.  Мнението на премиера Борисов, изразено пред туристическия бранш обаче, бе, че за тях се прави изключение, защото със заповед на правителството е затворен секторът, образно казано. "Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце", допълни министър-председателят. 

По неофициална информация финансовият министър Владислав Горанов е отказал да разговаря с туристическия бранш за намаляване на ДДС. Горанов припомнил на Борисов позицията си, че е против каквито и да било данъчни промени. Той отказал и да участва на снимките от кабинета на премиера.

Бързо след срещата в Министерския съвет се появиха и първите контра предложения. Например вместо да се пипа ДДС, "Демократична Българи"  предлага намаляване на осигуровките с една трета веднага и със срок до края на 2020. Според обединението така повече пари ще останат в джоба на работещите за потребление, и в бизнеса за оцеляване и инвестиции.

Експерти са на мнение, че има много други начини да се помогне на бизнеси, които са пострадали от карантината, а промяната на ДДС ставката не е най-умният или най-ефективният от тях. Контролът срещу злоупотребата с тази мярка също е неясен и вероятно ще е скъп и неефективен.

Разбира се, не е изключено, че този анонс да е поредното тестване на една теза пред обществото. И в крайна сметка да не се материализира в реални данъчни промени след естествената негативна реакция на повечето здравомислещи данъкоплатци.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във