Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КОНКУРЕНЦИЯТА В БАНКОВИЯ СЕКТОР Е ЖЕСТОКА

Конкуренцията в банковия сектор е жестока, тъй като ръстът на пазара е около 20% годишно. Това каза пред студенти от Висшето училище по застраховане и финанси изпълнителният директор и председател на управителния съвет на БУЛБАНК Левон Хампарцумян. Студентите изслушаха с интерес лекцията му на тема Банките в България - настояще и бъдеще.
Според шефа на БУЛБАНК бъдещото развитие на банковата система ще е съпроводено с още сливания. Част причините за това са свързани със стремежа на кредитните институции да се преборят със силната конкуренция на местния пазар и да намалят разходите си за издръжка. Някои обединения ще са предизвикани от глобални поглъщания на международните пазари. Пример за това е сливането на УниКредито и германската Ейч Ви Би, което доведе до интеграцията между дъщерните им банки у нас БУЛБАНК, Ейч Ви Би Банк Биохим и ХЕБРОСБАНК. От нея само след година ще се роди най-голямата кредитна институция в България с активи над 8 млрд. лв. и с пазарен дял от 25 процента.
Дали банките у нас са много е академичен въпрос, заяви Хампарцумян пред студентите от Висшето училище по застраховане и им препоръча да не се задълбочават в него. Той обърна внимание по-скоро на факта, че в Германия банките са 3500, като само две институции притежават пазарен дял от около 20%, а в САЩ те са около 8000. Проблемите в стабилността на банковата система обаче възникват тогава, когато малки институции решат да се правят на големи играчи и навлизат на пазарни сегменти, където не могат да удържат позицията си. Той даде за пример фалита на Международна банка за търговия и развитие преди година.
Все повече компании за финансиране на потребителите започват да конкурират дейността на банките по отношение на кредитирането, постави следващия акцент Хампарцумян. Такива са Юролайн и Джеткредит, които предлагат своите услуги в големите търговски вериги. Според Хампарцумян обаче финансовите институции вече са се ориентирали към този пазар, тъй като Юролайн е станала собственост на Пощенска банка, а в момента се търси купувач и за Джеткредит. Лизинговите дружества са друг конкурент на банките в сегмента на потребителското кредитиране.
В края на лекцията си изпълнителният директор на БУЛБАНК каза на студентите, че въпреки че работата в банките е добре платена, те не трябва да очакват бърза кариера в банковата система. Той допълни, че ако някой от тях иска да кара след десет години собствено порше, трябва да се насочи към рисковото финансиране, където възможността за израстване е много по-голяма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във