Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КОНФЛИКТНАТА РУСИЯ БЕЗПОКОИ УОЛСТРИЙТ

В хода на военния конфликт между Русия и Грузия все по-едри акули от Уолстрийт започват да преоценяват стабилността на бизнеса си в богатия на суров петрол европейско-азиатски гигант. И макар че не планират да пренасочат инвестициите си в близко бъдеще, те стават все по-неспокойни, че високодоходната, но и високорискова руска среда като че ли им идва в повече. Някои инвестиционни банки през последните седмици започнаха да странят от новите руски емисии от облигации и акции, изнервени от влиянието на руския премиер Владимир Путин върху финансовите пазари. Става въпрос за руската групировка Мечел - една от водещите местни компании в областта на въгледобива и на стоманодобива. Нейните акции загубиха 50% от стойността си на борсата в Ню Йорк седмица след като (на 24 юли) Путин разкритикува главния й изпълнителен директор, че укрива данъци и продава въглища на швейцарското си поделение на 25% от цената, която прилага на руския пазар. Напрежението нарасна, след като на 24 юли страната напусна американецът Робърт Дъдли - главен изпълнителен директор на съвместното дружество на нефтения гигант Бритиш петролиъм в Русия (TNK-BP). По решение на руските съдебни власти на 14 август той бе отстранен от поста си за две години заради нарушение на трудовия кодекс на Русия. Като капак цените на черното злато потеглиха убедително надолу, а финансовият свят се пита кой в момента има по-голяма власт в Москва - Путин или президентът Дмитрий Медведев.
Досега инвестиционните банки са прибрали огромни постъпления от дейността си в Русия, особено чрез управлението и гарантирането на дългови и първоначални публични емисии на ценни книжа. Само през тази година щатската Мерил Линч (Merrill Lynch) е получила почти 100 млн. щ. долара комисиони от инвестиционни сделки, следвана по петите от Джей Пи Моргън Чейз (JP Morgan Chase) с 90 млн. долара (по данни на Диълоджик). Най-много пари в Русия са направили от началото на 2008-а насам двете споменати щатски банки и германската Дойче Банк (Deutsche Bank). Общите приходи от инвестиционни банкови услуги от руски транзакции са скочили със 150% от 2005-а до края на 2007-а, а от януари 2008-а насам са били на стойност 1.3 млрд. щ. долара - почти колкото през същия период на миналата година, пресмятат експертите на Диълоджик (докато в САЩ този бизнес се е свил с 34 процента). Банкерите очакват растежът да продължи въпреки почти 25-процентния спад на руския фондов пазар през последните два месеца.
Икономическата обстановка обаче се променя стремително. Щатската валута поскъпна към рублата, а цената за застраховане на вложенията в руски дългови книжа нарасна. Което в комбинация с ценовия спад на основния двигател на руското стопанство - нефта, подсказва, че икономиката на страната може да започне да се охлажда. А заедно с нея - и привързаността на западните инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във