Банкеръ Daily

Финансов дневник

Комисията по хазарта е допуснала съществено нарушение, призна Владислав Горанов

Владислав Горанов

Допуснато е съществено нарушение на Държавната комисия по хазарта, което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не. С утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператора.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутата от БСП Румен Гечев, след като народният представител поиска информация относно контрола за събиране на дължимите плащания на данъци и такси от хазартния бранш към бюджета. 

По думите му за периода януари 2015 г. - декември 2019 г. Комисията по хазарта е извършила общо 3137 проверки. Съставените актове за нарушения за този период са 378, а наложените имуществени санкции са в размер на 1 411 000 лева. За същия период НАП е извършила 812 проверки, след които са издадени 254 наказателни постановления на стойност 190 319 лева. Извършени са и 31 ревизии на организатори на хазартни игри, при които допълнително установените задължения са 1 251 314 лева.

Горанов обяви още, че за неплатени в срок държавни такси са издадени 8 акта от председателя на ДКХ на 4 организатори на хазартни игри, свързани с бизнесмена Васил Божков - "ЕВРОБЕТ" ООД, "ЕВРОФУТБОЛ" ООД, "НЮ ГЕЙМС" АД, и "НАЦИОНАЛНА ЛОТАРИЯ" АД. „Общият размер на установените публични задължения по посочените 8 акта възлизат на 693 109 261 лева и 66 стотинки“, заяви финансовият министър.

От БСП обаче не останаха доволни от отговора на Горанов. "Какъв е смисълъг от тези близо 4000 проверки? В комисията не може да си съберат заплатите", посочи Румен Гечев. Според него е явно, че служителите в Комисията по хазарта или "държат чадъра", или "са калинки". "Вие тук рапортувате - под 3 милиона са приходите... Тези хора некадърни ли са или крадат заедно с крадците?", попита още депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във