Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Комерцбанк" договори съкращаването на 10 хил. работни места

Главният изпълнителен директор на германската "Комерцбанк" - Манфред Кноф - съгласува със служителите плана за редуциране на персонала, с което проправи пътя на институцията за заличаването на 10 хил. позиции в глобален план.  

Споразумението, обявено от банката и от официални представители на профсъюзната организация Verdi на 7 май, беше централният пункт в усилията на Кноф да увеличи ефективността на втората по големина германска банка и да я върне на печалба. В интервю за "Ройтерс" банкерът подчерта, че е "направена решителна крачка към постигането на стабилни целеви разходи и към възстановяването на устойчивата рентабилност" на кредитора.

"Комерцбанк" се надява, че преструктурирането ще върне шанса й да остане независима банка докато се опитва да обърне нова страница след промяната на управленския екип и лъкатушенето на стратегията. Тя никога не се възстанови напълно след спасителната акция на държавата по време на последната финансова криза от 2008-а и отчете загуба в размер на 2.9 млрд. евро за 2020-а. 

Няолко седмици след като в началото на годината стана главен изпълнителен директор, Кноф обяви плановете си да съкрати 10 хил. работни места и да закрие стотици клонове в хода на преструктурирането на дейността на банката, оценено на 1.8 млрд. евро. Банковото ръководство обяви на 7 май, че сметката за тези реформи ще е по-висока от първоначалните изчисления и ще отиде малко над 2 млрд. евро. 

Кноф уведоми още през януари служителите, че тези редукции са наложително "горчиво хапче" и през следващите месеци банковото ръководство преговаряше за съкращенията с официални представители на профсъюза с надежда да постигнат сделка преди годишното съвещание на акционерите през май. 

Споразумението включва ранно пенсиониране и намалени работни часове за по-възрастните служители, както и пакети за обезщетения и програми за преквалификация. 

Кристоф Шмиц - предтавител на профсъюза Verdi - обясни, че сделката ще предотврати принудителните уволнения и ще забави съкращенията, така че останалите на работа да не бъдат претоварени ненужно. 

Кноф, който има квалификация на адвокат, е прекарал по-голямата част от кариерата си в застрахователния гигант "Алианц" преди да премине в "Дойче банк" през 2019-а, където оглави операциите на дребно в Германия. В началото на 2021-а той стана главен изпълнителен директор на "Комерцбанк".

"Дойче банк" и "Комерцбанк" се отказаха от преговорите да се слеят през 2019-а, но спекулациите за вероятното им обединение все още не са затихнали. Въпреки че Кноф коментира за "Ройтерс" на 7 май, че целта му е да "гарантира независимостта на "Комерцбанк" като печеливша, високорентабилна банка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във