Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Коментар за ...лизмите

Владислав Горанов, министър на финансите, на конгреса на ГЕРБ преди дни каза: "Популизмът е по-вреден от алкохолизма. Защото алкохолизмът се лекува, а популизмът - не."

Тук е мястото за контрацитат: "Празнословието, лъжата, шикалкавенето са едни от най-противните черти на човешкия характер. Може би затова не понасям политиците." Това са думи на Стефан Цвайг.

Жалко е, че този човек, един от далечните предци на днешните политици, "отговаря" през годините все така достойно на изявите им. Отговорът, неподвластен на времето, продължава да е отчайващо категоричен.  Може би е прав Горанов, че популизмът не се лекува.

Но за неумелия каламбур на този иначе грамотен финансист, продал душата си на политиката, шопът рекъл: "Я не знам как е, ама така не е!" Защото и двете - и популизмът, и алкохолизмът резултират (каква дума, а?) в махмурлук. Всъщност те частично се лекуват, докарват се до кратки ремисии именно през него. И докато махмурлукът за пияницата идва на сутринта,  за популиста - той е през нощта. В нощта след изборите!

Но ние, неизкушените от политиката, знаем повече за алкохола.

"Алкохолът в малки дози е полезен във всякакви количества!” - руска рецепта за дълголетие.

"Алкохолът убива нервните клетки - остават само спокойните" – всепризната истина.

Но дотук с цитатите. Стана ясно, че в познанията си за алкохолизма сме добри. Да се запитаме що е то "популизъм"?

С една дума, това са прости и бързи "решения" на сложни проблеми. Колкото по-неразбираем и заплашителен изглежда всекидневният живот на хората, толкова по-лесно е да се вслушат и да повярват в обещанията за бързо и категорично решаване на всичките им трудности. Държавата взема винаги спешни и крути мерки СЛЕД наводнения, свлачища, пожари, взривове, земетресения, катастрофи, мигранти, терористи, бити лекарки и учителки, насилени старици, прекалено много прахови частици, летни гуми през зимата, побои по пътищата, кражби на гориво от полицаи...

Истинска сила и непобедимост на популизма е в това, че не ни кара да направим почти нищо, освен да гласуваме за поредния му пророк. Той е като нисколихвен, бърз кредит, с отдалечен във времето падеж. Достатъчно е само да се подпишеш (или да гласуваш), за да започнеш да харчиш. Но сметките винаги се оказват погрешни, а общата цена - непосилна.

"Популизмът търси и винаги намира основания за съществуването си там, където хората приемат управлението като спектакъл, в който актьорите на сцената говорят това, което някой друг им подсказва", казва политологът Антоний Гълъбов. "Българското общество възприема по подобен начин демокрацията и собственото си участие в създаването и поддържането на нейното качество. На фона на мълчаливата съпротива срещу поемането на отговорност за собственото (без)действие, "публиката" у нас предпочита да наднича зад гърбовете на актьорите в търсене на сенките, които ръководят спектакъла зад кулисите. Пропускайки простия факт, че сенките, които вижда, най-често са част от самия декор."

И накрая - пак за другия ...лизъм, цитиран от Горанов. Знаете ли този интересен факт в етимологията на названието "алкохол". Той през Средновековието се изписва с латински букви като "ГЕБЕР"...

Не го бъркайте с "ГЕРБ"-ер!

Та, такива ми ти работи, г-н Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във