Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Колко струва пандемичния шок на големите икономики?

По всичко личи, че 2020 г. ще бъде година на рецесия в повечето развити икономики. Редом с биологичния, светът е изправен и пред икономически вирус, който може да се окаже още по-болезнен  за оцелелите от пандемията. Пакетите от стимули в някои от най-големите икономики в света варират от данъчни отсрочки до гаранции за заеми.

Министрите на финансите на еврозоната заявиха, че са постигнали съгласие за фискални мерки за борба с кризата - 2% от БВП за т. г. в подкрепа на икономиката, плюс ликвидни средства от поне 13% от БВП, състоящи се от схеми за публични гаранции и отложени плащания на данъци. 

Те се обединиха около три схеми за подпомагане на икономиката - да се прибегне към ресурса на спасителния фонд – Пакта за стабилност и растеж, издаване на портфейлни гаранции от Европейската инвестиционна банка, както и използване краткосрочната схема на Европейската комисия за запазване на заетостта.

 

Германия

По данни на Института за икономически изследвания (IFO), за 2020 г. коронавирусът може да струва на местната икономиката между 255 и 729 млрд. евро.

Правителството одобри спешен „допълнителен“ бюджет от 156 млрд. евро, включващ и план за 50 млрд. евро. Те ще бъдат предоставени като директни безвъзмездни средства за малките предприятия и самонаетите, които не могат да теглят банкови кредити.

Фирмите с до пет заети и самоосигуряващите се лица могат да получат еднократна федерална помощ до 9000 евро, а по-големите компании – до 15 000 евро.

Берлин създаде и спасителен фонд в размер на 500 млрд. евро за рекапитализиране на компаниите с над 250 служители, които изпитват затруднения заради пандемията. 

Правителството обеща на бизнеса неограничени парични средства за решаване на проблемите с ликвидността - под формата на заеми, предоставени от държавната банка за развитие KfW. Държавата ще отговаря за 90% от всеки заем, а търговските банки -  за останалите 10 на сто.

Берлин разширява и програмата си за кредити и други гаранции за подпомагане на компаниите в криза, позволявайки им да отложат данъчни плащания за милиарди евро. 

И накрая - Правителството също така разширява схемата за субсидиране от държавата, за да компенсира работниците, уволнени от работодателите си по време на икономическа криза. Берлин очаква около 2.35 милиона души да получат обезщетения, които ще струват на Федералната служба по труда над 10 млрд. евро.

 

Франция

Френският президент Еманюел Макрон обеща неограничена бюджетна подкрепа за компании и служители, засегнати от пандемията на коронавирус - многопрофилна стратегия, за която Бруно Льо Мер, френският финансов министър, ще даде 45 млрд. евро. 

Около 5 млн. френски работници (или един от четирима в частния сектор|, ще получават помощи, субсидирани от държавата, за да се избегнат масови постоянни съкращения, съобщиха от Министерството на труда.

Очаква се отсрочването на корпоративния данък и плащанията за подпомагане на работниците да излязат най-скъпо на Франция. Льо Мер посочи, че помощта за икономиката включва и 300 млрд. евро държавни гаранции за банкови заеми за бизнеса.

Други ходове включват спасяването на компании с държавен дял, като Air France, отложени данъци и социални осигуровки и плащания за „отпуск по болест“ на родители, които не са болни, но трябва да останат вкъщи, докато училищата са затворени. Финансовото министерство на страната създаде и фонд за солидарност при управлението на някои от новите субсидии.

 

Италия

Министърът на икономиката Роберто Гуалтиери обеща, че „няма да остави никой" да бъде ощетен, след разпределянето на средствата от фискалния стимулиращ пакет на стойност до 25 млрд. евро. Основните мерки са да се осигурят 1.15 млрд. евро за италианската здравна система и 1.5 млрд. евро за Агенцията за гражданска защита, която отговаря за борбата срещу COVID-19.

Другите мерки включват еднократни помощи в размер на 500 евро на човек за самостоятелно заетите лица, държавна подкрепа за компании, които съкращават персонала си, замразяване на всички съкращения и паричен бонус за италианците, които работят по време на извънредното положение. Пакетът също така включва гаранции за заеми за предприятия, засегнати от кризата, както и мораториум върху кредитните и ипотечните плащания. 

Ще има и финансова подкрепа за италианските семейства с деца, за таксиметровите шофьори и пощенските работници, които също продължават да работят. Италианското правителство заяви, че ще предостави подкрепа и на националния превозвач Alitalia, въпреки че от 2017 г. държавата е кредитирала авиокомпанията с 900 млн. евро.

 

Великобритания

"Ще направим всичко необходимо, за да подкрепим икономиката“, обеща премиерът Борис Джонсън. След три пакета от стимулиращи мерки с все по-големи размери, правителството премина към директна фискална подкрепа, чиято стойност към момента е около 50 млрд. паунда.

Лондон създаде схема за задържане на работа, която предлага на всички компании да получат от държавата подпомагане, равно на до 80% от разходите им за заплати на служителите, които са в отпуск. Таванът на финансова помощ за всеки служител е до 2500 лири месечноКъм държавната помощ са включени и осигурителните вноски, и минималните задължителни пенсионни вноски.

Отделно е задвижена и схема за отпускане на кредити, предназначена за фирми, които изпитват затруднения с текущите парични потоци. Правителството подпомага бизнеса и чрез тримесечна ДДС-ваканция.

Малките фирми с под 250 служители щe бъдат подпомогнати чрез изплащане на болнични на служители, заразени с COVID-19. Британското правителство обяви също така, че ще издаде 80-процентни гаранции по кредити в размер до 25 млн. лири, предназначени за едрия бизнес (т.е. за фирми с годишен оборот между 45 и 500 млн. лири). Това дава увереност на банките да отпускат заеми на много повече предприятия, които са засегнати от коронавируса.

САЩ 

Президентът Доналд Тръмп подписа гласувания от двете камари на Конгреса пакет от стимулиращи мерки на стойност 2.2 трлн. долара.

Близо една четвърт от тях - 500 млрд. долара са предназначени за възстановяване на компании, но... с едно наум: на фирмите, които ще се ползват от облекченията е забранено да предприемат обратно изкупуване на акции или да изплащат дивиденти до една година, след връщането на заемите си.

Компаниите, които разполагат с по-малко служители, ще получат 367 млрд. долара. Фирмите ще бъдат насърчавани да поддържат заплатите и разходите, а  ипотечните лихви, наемите и сметките за комунални услуги могат да бъдат опростени, ако са изпълнени определени изисквания.

Държавните и местните власти ще получат заеми на стойност 150 млрд. долара чрез директен депозит.

Тръмп многократно намеква, че голяма част от помощта ще се насочи към Boeing, чиито акции се понижават двуцифрено от максимумите, които отчетоха в средата на февруари. Специално за пътническите въздушни превозвачи са заделени 50 млрд. долара.

Икономисти от Morgan Stanley прогнозират, че глобалният брутен вътрешен продукт ще се свие с 2.3% на годишна база през първата половина на 2020 година. Ако пикът на пандемията бъде достигнат до края на арпил или през май, възстановяването на икономиката може да започне през второто шестмесечие. Данните показват, че за 2020-а глобалният растеж ще регистрира спад от 0.6% в сравнение с миналата година. Така мащабът на икономическата контракция ще е по-голям спрямо 2008 г., когато световното стопанство се сви с 0.5 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във