Банкеръ Daily

Финансов дневник

Колко пари трябваха, за да се спаси КТБ?

На срещата за банковата система при президента Плевнелиев от 29 юни 2014 г. управителят на БНБ Иван Искров е запитан колко пари ща са нужни, за да се покрият тегленията от затворените банки. Това показва разсекретената от президента Радев стенограма.

Въпросът е зададен от Николай Бареков, който се интересува от конкретните суми, които биха спасили банките /КТБ към тази дата не е отделена от другите банки/. Вижте какъв е отговорът на Иван Искров.

НИКОЛАЙ БАРЕКОВ:

Г-н Президент, ако може, и аз имам няколко въпроса и коментар. Имам конкретни въпроси към г-н Искров. Колко са парите, които ще трябват, за да се покрият тегленията на хората, защото тук Вие двамата с Орешарски говорите общи приказки -ще докарате, ще вземете. Колко ще ви осигурят чуждестранните банки, защото те могат да рефинансират и там има междубанкова задлъжнялост? Вие колко пари имате при вас и колко ще ви даде правителството?

Вторият ми въпрос е свързан с двете първи банки, които пострадаха . Аз не ги смятам три, защото тази малката ... е несъществена. Теглени ли са държавни пари от КТБ?

Държа да получа отговор веднага от Вас. Следващият ми въпрос е, каква е спецификата на фалита на КТБ, източвана ли е банката и до момента докъде стигна

прокуратурата, защото аз чувам слухове за милиарди, но искам да ми ги потвърдите? И защо точно КТБ и....пострадаха първи, защо примерно не пострада ... , а точно тези две банки?

ИВАН ИСКРОВ:

Отговарям и на въпроса, който е много съществен и важен, който постави г-н Бареков - колко пари ще са необходими?

Колко ще бъдат, ние сме в постоянна координация с министъра на финансите и с премиера, зависи от това как ще се успокоят хората. Но така или иначе ние към този момент, и това го предложихме, ако го одобрите, и тук искам да поправя г-н Премиера, с който се познавам от 20 години, не искам да подкрепяте БНБ, искам всички ние да се подкрепяме, тъй като това не е отговорност само на БНБ. На БНБ отговорностите са ясно разписани в Закона за Българската народна банка и Закона за кредитните институции. Те са общи отговорности между нас и правителството. Тоест, тук трябва да подкрепите и БНБ, и правителството в тази му част, касаеща банките, г -н Борисов.

Колкото-толкова, колкото е необходимо-толкова. Когато попитаха и когато всички анализатори в еврозоната смятаха, и много ви моля да разберете защо е много точен отговорът ми-или подкрепяме банките нелимитирано докрай, или преминаваме в тяхната хипотеза, която е..., тогава става в компетенциите, г-н Миков, на Централната банка -квестори, затваряме, синдици след това и изплащане на депозитите. Но пак няма да стигнат парите и пак държавата ще се бръкне за много милиарди, само че ще сме си разбили банковата система. Марио Драги пръв се изправи и започнаха да се успокояват нещата в еврозоната, когато каза: колкото - толкова. Дотогава всички смятаха -експерти, кредитни агенции, квази агенции,и все им казваше: достатъчно е, не е достатъчно.

Разберете, че когато става въпрос за доверие, не опираме до цифри и проблемът не е с банковите дела, аз го казвам за n-ти път, проблемът е криза на доверие. Криза на доверие се решава така -или затваряш всичките, които са и ни плащаш това, което не достига във фонда, което ще е няколко милиарда допълнително от държавния бюджет, тъй като фондът има...

БОЙКО БОРИСОВ:

(прекъсва Иван Искров)

Един кратък въпрос, както казва и Бареков -ако по 1 млрд. теглят на ден и до петък не свършите работа, стои си Чобанов, стоят си всичките, доверие нула,и какво правиш от другия понеделник , вложителите са 50-60 млрд.? Питам и нормално ви казвам -отместете фокуса, г -н Стоилов, от банките върху политиката. По - добре ние, политиците, се жертваме, там да правим. Отместете го този фокус, за да се успокоят хората.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във