Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Колко много изцвилили идеи!

Да оставим настрана неизяснения за мен спор - кои жени са по-добри в леглото - тези, които ходят бързо, или тези, които се движат достолепно? Но няма как да подминем с равнодушие дамската походка тип "някой да не ме е забелязал".

Нещо подобно има и у политиците - спрат ли да ги забелязват, падне ли им рейтингът - сменят "походката" на думите и мислите си. И стават пародийни с идеи, на които нито им е мястото, нито времето, да не говорим, че са природно неинтелигентни, но се подхвърлят на обществото за предпазване от забрава.

На пазара на политически идеи има какви ли не драми. След 14-годишно членство в НАТО лидерът на "Воля" Веселин Марешки реши, че трябва да се приключи с този експеримент. Никой не е питал българите за влизането в алианса, никой не е питал и него, обясни Марешки и допълни, че "Русия може би повече може да ни защити". "Със 100 млн. лв. от тези 4-5 млрд., които искат да дадат за осем самолета, може да се направи държавна верига от бензиностанции, която да оставя във всяко едно семейство между 1000 и 5000 лв. годишно", обясни Марешки.

...за държавна верига аптеки нищо не спомена.

Леле, мале, добре, че българските избиратели - поне според социолозите, няма да имат волята да гласуват за този човек. Дори и да продължи да истеризира на най-долно мисловно ниво. Като това да преименува футболните "Левски" и "Ботев", защото не можели да бъдат свързвани с търговски марки.

"Вие представяте ли си аптека "Марешки" - "Васил Левски" - това е супер жалко", добави той.

Да, представяме си го - нещо като "Поп Кръстю - Васил Левски".

Вицепремиерът Валери Симеонов, който удари рейтинговото дъно сред властниците, пък в навечерието на откриването на турсезона по морето го обзе деструкционизъм. "Слънчака" можел да остане без основните нощни атракции като "Какао бийч", "Бедрум" и още няколко такива култови заведения. Според Симеонов по негов сигнал процедурата по събарянето им вече е задвижена от регионалното министерство.

Строителният министър Николай Нанков обаче му отговори, че нищо няма да бута - ставало въпрос за преместваеми обекти, които са от компетентността на местните власти. Туристическата министърка Николина Ангелкова също скочи срещу камикадзе намеренията на бореца срещу шума и отговорно заяви, че заведенията по "Слънчев бряг" са законни и от гледна точка на Министерството на туризма.

Не знаем дали не трябва да изчакаме мненията и на културното ведомство, пък и на физкултурния министър, но едно е ясно - интересно коалиционно лято предстои.

Корнелия Нинова също се нареди в групата на политическите ексцентрици. Без да слиза от черната кобила на злощастния си предизборен героизъм, тя се наведе на основната изборна маса - пенсионерите, с проекта за специален закон за възрастните хора. Той не мина, защото трябваше да бъде последван от Закон за пубертета, според мен, където има доста по-сериозни проблеми, но така волната ездачка на грубия популизъм внесе и червен цвят в пъстрата дъга от изцвилили идеи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във