Банкеръ Daily

Финансов дневник

Колко дълбока е капиталовата дупка на "Креди Сюис"?

Швейцарският банков гигант "Креди Сюис груп" прекара последните дни в разгорещени битки със слуховете в социалните медии за силата на баланса му и в опити да убеди инвеститори и клиенти, че потъващите цени на акциите и скачащите разходи за кредитни застраховки не разказват истинската история за здравословния му статус.  

В окото на бурята е простият въпрос, който анализатори и пазарни коментатори задават откакто през лятото групата обяви, че ще втали инвестиционната си банка и ще ореже разходи за 1.5 млрд. шв. франка:

Колко широка ще е действителната капиталова дупка? 

През септември експерти на "Дойче банк" пресметнаха, че драстичните промени ще принудят "Креди Сюис" да намери допълнително 4 млрд. франка заради харчовете около преструктурирането си, за да разрасне другите си бизнес линии и за удовлетворяване на регулаторния натиск да засили капиталовите си коефициенти. До миналия петък (30 септември) пък анализатори на инвестиционната фирма "Кийфи, Брюет енд Удс" повишиха сумата до 6 млрд. франка. Което означава, че след като продадат планираните активи, швейцарските банкери ще трябва да поискат от инвеститорите да попълнят капитала с 4 млрд. франка, "за да постигнат ясен план за растеж и/или да компенсират различни неизвестни от рода на правни спорове или опасения от бягство на клиенти".

За банка, чиято пазарна капитализация се сви до 10 млрд. франка през последните седмици след 25-процентния спад на котировките на акциите й, перспективата да моли смирено за помощ инвеститорите, които вече бяха принудени да преглътнат сериозни загуби от скандали като Archegos и Greensill, изглежда все по-плашеща. Висшестоящи банкови изпълнителни директори, които обещаха да огласят детайлен план за смалената инвестиционна банка до края на октомври, са непреклонни, че увеличение на капитала ще е решение в краен случай. Един от тях, прекарал уикенда в разговори с водещи клиенти и контрагенти в опити да ги убеди във финансовото здраве на компанията, уверява, че от инвеститорите не са искани допълнителни средства за увеличение на капитала. Той допълва, че ще се продават активи и ще се закриват губещи бизнеси, за да може да се финансира тази сериозна промяна чрез стабилните банкови дейности. "Креди Сюис" планира да продаде части от инвестиционните си банкови линии, вероятно и високо ценения й бизнес за секюритизирани продукти. От тези сделки, по оценка на анализатори, могат да влязат 2 млрд. франка.

Мениджърите на швейцарската банкова група бяха принудени да започнат да омайват инвеститорите след резкия скок на спредовете на кредитните застраховки през миналата седмица, който показва, че пазарните играчи гледат все по-песимистично на компанията.

През уикенда пък социалните медии и Интернет-форумите бяха залети от слухове за неизбежния колапс на кредитора.

До началото на тази седмица стана ясно, че банковата комуникационна кампания не е успяла да успокои изнервените пазари. Търговци и инвеститори се втурнаха да продават акциите и облигациите на "Креди Сюис" и да купуват кредитни застраховки (CDSs). В резултат, петгодишните CDS поскъпнаха с над 100 базови пункта на 3 октомври, като някои играчи ги котирали дори за 355 точки, твърди "Файненшъл таймс". (Бел. ред. - Разходите за застраховане на позициите на купувачите на дълг, емитиран от банката). Банковите акции пък потънаха до историческата низина под 3.60 франка парчето - спад с близо 10% - при старта на търговската сесия.

Два въпроса, изглежда, са разтревожили най-много инвеститорите и коментаторите в социалните медии: банковата капиталова позиция, показваща способността й да поглъща загубите; и равнищата на ликвидност, които ще бъдат тествани в периоди на краткосрочен стрес. 

Банкерите настояват, че нито едно от въпросните съотношения не представлява риск. В последния тримесечен отчет през юли "Креди Сюис" огласи коефициент на капиталова адекватност на първичния си капитал от 13.5% - в рамките на целевия диапазон 13-14 процента за тази година. Стойността е над банковите 11.4% през 2015-а и 12.9% през 2020-а и е еквивалентна на капитал от 37 млрд. франка. В сравнение с други европейски банки, коефициентът на "Креди Сюис" е сходен със съотношенията на "Ю Би Ес", "Ейч Ес Би Си", "Дойче банк" и "БНП Париба". В допълнение, швейцарската група има и допълнителен първокласен капитал в размер на 15.7 млрд. франка, набран от емисията на т. нар. "cocos" - облигации, които могат да се конвертират в акции в стресови условия. Плюс, капитал от втори ред в размер на 44.2 млрд. франка, изискван от швейцарския финансов регулатор за абсорбиране на загуби без да се влиза в презумция на фалит. Или, както обобщава мениджър на "Креди Сюис", "банката ще трябва да изразходи общо 97 млрд. франка преди да се случи каквото и да било на клиенти или служители".

Що се отнася до банковите нива на ликвидност, швейцарската група има коефициент на ликвидно покритие от 191% - значително по-висок отколкото на мнозинството й конкуренти от сектора.

По оценка на анализатори на "Джей Пи Моргън Чейз", "финансовите параметри (на "Креди Сюис") в края на второто тримесечие свидетелстват за здрави капиталови и ликвидни позиции". До края на работния 3 октомври банковите акционери, изглежда, също се бяха успокоили. При затварянето на борсовата търговия в Цюрих цените на акциите се бяха възстановили до стойностите при откриването й - 4 шв. франка всяка. А в 12.32 ч. на 4 октомври пазарната им оценка беше нараснала до 4.12 долара на акция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във