Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Коледа не донесе нов закон за банките

В последните работни дни преди Коледа депутатите сколасаха да приемат законите, регулиращи хазарта и сделките с офшорни фирми. За допълнението на Закона за кредитните институции времето не им стигна. Не е сефте, но въпросните промени произтичат от приетата Европейска директива - основополагащ регламент за работата на банките във всички държави членки на ЕС. Така заради отлагането (очаква се проектът да бъде гласуван в началото на идната година) БНБ ще бъде затруднена да приеме наредбата, която да въведе новите банкови регулации за оценка на риска, за големите кредити, за формирането на капиталовата база и отчитането на капиталовата адекватност и за заделянето на провизии. УС на БНБ не може да я гласува, защото липсващият закон е нейната правна основа.


По глупав български обичай обаче обсъждането на проектозакона за кредитните институции в Народното събрание бе повод за правене на предложения, които отклоняват от същинските му цели - въвеждането на новите изисквания за капиталова адекватност. Тон зададе депутатът от "Коалиция за България" Румен Гечев, който на заседанието на Комисията по бюджет и финанси в началото на декември заяви, че между първо и второ четене ще предложи поправки, които да защитават и правата на кредитополучателите. Гечев явно е пропуснал текста в мотивите на Министерския съвет, където ясно е казано, че принципите на благоразумния надзор, въз основа на който е съставен европейския регламент за капиталова адекватност, не позволяват на БНБ да се грижи едновременно и за правата на кредитополучателите на банките, и за правата на вложителите. Просто защото ако поеме защитата на длъжниците, няма как да изпълнява традиционните си ангажименти да е гарант за правата на собствениците на сметки и депозити в банките. Сиреч, на всичките онези граждани и фирми, които държат по депозити и сметки в банките над 54 млрд. лева.


Затова изглежда съмнително твърдението на депутатът Гечев, че иска да защити гражданите длъжници. Ако наистина бе така, той щеше да предложи тази защита да се засили с промени в Закона за защита на потребителите и в Закона за потребителския кредит, щеше да подкрепи законопроекта на колегата си от ГЕРБ Емил Радев за абсолютната давност, щеше да разработи закон за финансовия омбудсман, щеше...


Много полезни законодателни инициативи могат да се поемат в името на благородната идея да се защитят правата на социалнослабите длъжници. Но Румен Гечев реши да даде приоритет на защитата на правата на длъжниците чрез Закона за кредитните институции. Може би защото ако те бъдат вкарани там, ще важат не само за финансово затруднените граждани, а и за всички фирми - без значение дали става дума за магазинчето на някое семейство, или за многомилионния бизнес на някой олигарх. Щото ако се приеме Гечевата идея за промени в Закона за кредитните институции, от него ще могат да се възползват и хора като Иво Прокопиев например...


Дебатът за това трябваше да се проведе в последното предколедно заседание на Народното събрание. Обсъждането на проекта за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции на първо четене бе точка 16 в дневния ред на дебатите, проведени от 18 до 20 декември. Притиснати от кратките срокове, депутатите пренаредиха дневния ред, удължиха заседанията в сряда и четвъртък, но само за да приемат промените в Закона за хазарта и новия закон, регламентиращ ограничения за офшорните компании. Ефектни, но неособено неотложни теми. А за Закона за кредитните институции, които управляват активи, по-големи от брутния вътрешен продукт на страната и извършват разплащания за стотици милиарди годишно, не намериха време.


Както е модерно да се казва, въпрос на приоритети...

Facebook logo
Бъдете с нас и във