Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Колебанията на борсите огорчиха взаимните фондове

Само сто и два милиона лева са спестили българите в местните и в чуждестранните инвестиционни фондове (общо 1055), които осъществяват дейност в България  през второто тримесечие, съобщава Българска народна банка. Така в края на юни тези дружества управляват 3.762 млрд. лева. За сравнение - преди година активите им са били на стойност 3.105 млрд. лева. Като процент от БВП общият размер на портфейлите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове в края на полугодието е 3.6% при 3.5% в края на първо тримесечие на тази година.
Към 30 юни активите на българските инвестиционни фондове (131 на брой) достигат 1.373 млрд. лв. и през втората четвърт на годината са се увеличили с 27 млн. лева.

Освен български фондове  у нас се предлагат и дялове на чуждестранни колективни схеми - от банките и от управляващи дружества, с които са в партньорски отношения. От Първа инвестиционна банка съобщиха, че ще дистрибутират четири взаимни фонда на Erste Asset Management от едноименната австрийска финансова група. "Булстрад Живот" излезе на пазара със застрахователно-инвестиционен план Alles Gut, който представлява застраховка живот с възможност за инвестиране по избор в три договорни фонда на австрийската Erste Sparinvest. А това е дебют на продукти на най-голямата австрийска финансова група - Erste Group в България.

От години "Уникредит Булбанк" предлага  колективните инвестиционни схеми на Amundi Group. "Банка ДСК" пък дистрибутира както фондове на българското си дружество "ДСК Управление на активи", така и на банката майка - унгарската OTP.

По същата схема работи и "Райфайзенбанк (България)". "Райфайзен асет мениджмънт (България)" ЕАД е първото управляващо дружество у нас, което предлага комбинация от чуждестранни и местни фондове. То пък работи в тясно сътрудничество с австрийската компания "Райфайзен кепитъл мениджмънт", която е лидер в управлението на активи в Европа.

"Карол капитал мениджмънт", от едноименната небанкова финансова група, си сътрудничи с една от най-известните асет мениджмънт компании в света - Schroder Investment Management.

Facebook logo
Бъдете с нас и във