Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кой ще последва Илон Мъск в приключението "биткойн"?

Биткойн постигна нов ценови рекорд от над 47 000 долара във вторник, след като Tesla на Илон Мъск обяви 1.5 милиарда долара инвестиция в най-голямата криптовалута. Компанията също така заяви, че ще започне да приема цифровия токен като начин на плащане при покупка на електрически автомобили.

Ако някой "простосмъртен" бе направил подобна инвестиция, можеше да мине незабелязано. Но когато най-богатият човек в света го направи, всеки трябва да го вземе под внимание. Затова мнозина анализатори са на мнение, че институционалните инвеститори трябва да преосмислят поведението си и да вкарат биткойн в своите портфейли.

Този ход на Илон Мъск може би не бе изненада. В началото на месеца Мъск призна, че е привърженик на биткойните, като дори акцентира как е закъснял с навлизането си на криптопазара и как е трябвало да купи биткойн още преди осем години. "Мисля, че биткойнът е много близо до това да получи широко приемане от конвенционалните финансисти", подчерта тогава Илон Мъск.

Според борсовите анализатори огромната инвестиция на Tesla ще покаже на останалите инвеститори, че биткойн е достатъчно стабилен актив и може да присъства във всяко инвестиционно портфолио. Сега надеждата е и че Федералният резерв ще преосмисли позицията си и ще насърчава инвестициите в биткойн, вместо да ги задушава чрез регулации.

Ходът на Тесла да закупи биткойн с част от резервите си може и да е сигнал, че очаква криптовалутата да бъде сигурен резервен актив като долара и златото. Например легендарният инвеститор и основател на най-големия хедж фонд в света Рей Далио казва, че се намираме в свят с нарастващ дълг и агресивно печатане на пари от централните банки, което увеличава нуждата от активи, които са алтернатива. Според него биткойнът и останалите криптовалути могат да задоволят тази нарастваща нужда. Далио акцентира, че критповалутите са актив, който е алтернатива дори на златото. 

Разбира се, има и скептици. 

Според анализатори, цитирани от "Файнъншъл таймс", корпорациите инвестират парите си в много висококачествени, краткосрочни ценни книжа с фиксиран доход и са готови да приемат относително ниска норма на възвръщаемост. Тоест решението на Tesla е противно на логиката, тъй като биткойн е рисков актив, при който корпоративните вложения биха могли да претърпят значителен спад.

Но основният въпрос след еуфорията около биткойн е: ще последват ли повечето големи компании в САЩ примера на Мъск и Tesla.

Facebook logo
Бъдете с нас и във