Банкеръ Daily

България и ЕБВР в спор:

Кой може да уволни Митрев ?

S 250 2258faee fb5e 46c6 aa55 aec201b1695c

Извън правомощията на правителството е да уволни представителят на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Калин Митрев, но ще изиска позицията на финансовата институция. Това обясни в четвъртък финансовият министър Владислав Горанов. Той напомни, че българското правителство номинира и предлага, но не избира алтернативния директор на ЕБВР.

"Във връзка с големия интерес от последните дни заради публикация в немската и английската преса, в които се намесва името на българския представител в ЕБВР, докладвах на правителството обясненията, които получих от г-н Митрев. Той твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи, е извън този, в който той е бил представител на българската страна в банката. Това се потвърждава от посочените периоди в медиите за постъпилите доходи. В позицията си г-н Митрев заявява към правителството, че върху всички тези доходи са платени данъци в България. Нещо, което можем лесно да установим със съответната проверка в регистрите на НАП“, каза Горанов. Той добави, че правителството е коментирало ситуацията и е преценило, че дотук има само медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна Калин Митрев.

В същото време ЕБВР е на друго мнение. Според институцията, цитирана от "Гардиън" само властите в България могат да вземат решение за съдбата на Калин Митрев - българският представител в централата в Лондон. Те могат да го отстранят или оневинят, но той е със статут, равностоен на посланик и не е служител на ЕБВР, посочват от банката.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Митрев. Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъде възложено да разследва дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Преди дни стана ясно и че партията на европейските социалисти в Европейския парламент иска пълно разследване на медийните разкрития.

"Европейците очакват банките и лицата, замесени в "Азербейджанската перачница", да понесат отговорност. Партията на социалистите и демократите ще настоява за бързо проучване и изслушване на представителите на банките и замесените политици, пред учредения вече комитет за разследване на скандала с "Досиетата от Панама”, се казва в съобщението на социалдемократите.

Напомняме, че седемнадесет от най-големите международни медии разкриха мащабна схема за пране на пари, станала известна с името "Азербайджанска перачница". Според оповестените данни за периода между 2012 и 2014 г. властите на Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за провеждането на лобистка кампания, с която да бъдат отклонени критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев. Разследването се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник "Берлингске" и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), "Гардиън" и други медии. Информацията обхваща 30 месеца. В периода на плащанията попадат и президентските избори в Азербайджан през 2013 година. Тогава международни правозащитни организации отчетоха саморазправа на режима в Баку с над 90 защитници на човешките права и разследващи журналисти.

Според разследването за този период представители на азербайджанския елит са превели 2.9 млрд. долара към европейските политици. Разходите са били за всевъзможни цели - от хонорари на журналисти за положителни репортажи и коментари през депутати в Парламентарната асемблея на Съвета на Европа до плащане на такси за обучение в елитни колежи и покупки на луксозни стоки.

Според публикациите до съпругът на Ирина Бокова - Калин Митрев чрез осем превода са достигнали 425 хил. евро за консултантските му услуги към азерабейджанската фирма "Авуар" (Avuar Co).

Самият Митрев не крие този факт. Той обясни, че средствата са от напълно законен бизнес, декларирани са в България и са платени данъци върху тях. Съветвал фирмата как да участва в публично-частни конкурси и проекти и да работи с международни финансови институции. Според разкритията "Авуар", работела с Министерството на извънредните ситуации на Азърбайджан за ограничаване на щетите и превенция на катастрофалните наводнения в басейна на Кура-Араз. Пред медиите Митрев обяснил, че не познава цялата схема на плащане и не му е известен първоизточникът на парите, които е получил.

"Консултантската ми работа беше закрита, когато влязох в борда на ЕБВР", допълнил той. Според него скандалът е атака срещу него и съпругата му.

"Това е безсмислена спекулация. Достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на мен и на семейството ми. За мен това е кампания”, смята Митрев.

Цитирана от "Гардиън", Ирина Бокова заявява, че не е знаела за бизнеса на съпруга си, и отрекла да има конфликт на интереси между нейната позиция в ООН и получените суми.

"Като генерален директор на агенция на ООН, мой дълг е да развивам добри работни отношения с всички членове на организацията в съответствие с политиките, определени от страните членки. В този смисъл Азербайджан не е изключение", обяснила Бокова.

Азербайджан също излезе с официална позиция относно аферата. Отговорът на страната беше разпространен  от посолството на страната у нас. Според Баку в основата на разследването стоят интересите на американски лобистки кръгове, подпомагани от финансиста Джордж Сорос.

В изявлението на пресслужбата на президента на Азербайджан Илхам Алиев по повод аферата се посочва, че нито държавният глава, нито членове на неговото семейство имат общо с обвиненията, че управляващият елит в страната е оперирал с таен фонд на стойност близо 3 милиарда евро, с който са правени преводи до европейски политици, бизнесмени, журналисти и лобисти в замяна на приятелско отношение към Баку.

Според властите в Азербайджан в основата на скандала стоят интересите на американски лобистки кръгове, които подпомагали американския финансист от еврейски произход Джордж Сорос.

По думите на Али Хасанов, който е асистент на президента на страната по публични и политически въпроси, скандалът може да има общо с това, че бързото развитие на Азербайджан и независимата външна политика на държавата притеснявали лобистки кръгове в Армения.

Хасанов допълва, че един от журналистите автори на разследването на Центъра за разследване на организираната престъпност и корупция всъщност е гражданин на Армения.  Дина Нагабетян е между съавторите на информацията.

 

Калин Митрев в ЕБВР

Калин Митрев e представител на България в съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие от март 2016 година. Той заема позицията на алтернативен директор в съвместния офис на Полша, България и Албания в международната финансова институция.

Митрев, който е съпруг на Ирина Бокова, неколкократно в годините е бил представител на България в банката.

Тъкмо с това мотивират решението си и министрите като посочват, че дългогодишният му опит в работата с ЕБВР "осигурява последователност и ефективност по отношение на ползването на ресурсите на институцията в подкрепата на важни за България програми и проекти".

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във