Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кой чу, видя и разбра за олимпийската драма, която ни чака?

Тема номер едно през последните няколко дни без съмнение се оказа фалитът на кипърската застрахователна компания "Олимпик" и "ужилването" на българските й клиенти.

Как обаче се стигна до тази "олимпийска" драма без никой от отговорните за застрахователния пазар у нас да усети, какъв риск се крие в точно този застрахователен фалит? Въпреки, че сигнали не липсваха, от публичните изявления на премиера Бойко Борисов, на финансовия министър Владислав Горанов и дори на самата Комисия за финансов надзор, отговорна за застрахователния пазар това не стана ясно.

И както сме свикнали да виждаме, за да се удовлетвори общественото недоволство бе подадена оставка. В сюблимния момент Ралица Агайн (заместник-председателя на регулатора, надзираващ "Застрахователната дейност") бе освободена от длъжност. 

Въпреки, че индикации за предстоящата драма на застрахованите в "Олимпик" наистина не липсваха всичко за българския зрител се разигра в рамките на няколко дни. От 14 август, когато регулаторът съобщи, че договорите по "Гражданска отговорност", сключени с клона на "Олимпик", ще бъдат автоматично прекратени до самата дата, на която това реално се случи - 17 август. В този срок потърпевшите трябваше да се застраховат наново. (Тук изключваме разбира се хората, които следят съобщенията на сайта на Комисията за финансов надзор и се ориентират спрямо тях кой застраховател би им изплатил обезщетения и кой за кой има индикации да ги "завлече".)

Така след удърното презастраховане на повече от 200 хил. автомобила започнаха протестите на потърпевшите, парламентарните дебати и обвиненията между Комисията за финансов надзор и бившият й от вчера член Ралица Агайн- Гури.  

Опозиция и управляващи влязоха в спор може ли Българският гаранционен фонд да плати обезщетенията на гражданите, които са пострадали от фалита на кипърския застраховател. Финансовият министър обвини Комисията за финансов надзор, че не е довършила работата по споразумението с Кипърския гаранционен фонд, така че сега без проблем българите с полици от "Олимпик" да си получат обратно парите. Именно Владислав Горанов призова Агайн да подаде оставка. 

Премиерът на свой ред обяви, че от години не се е чувал и виждал с Ралица Агайн.

"При мен доклад от комисията за дружеството не е пристигал", обясни още Бойко Борисов. Той призова да се създаде експертна работна група, която да обясни кой и как да даде пари за обезщетение на хората, застраховани в "Олимпик".

 От опозиционната страна червеният депутат Румен Гечев призова за оставките на цялото ръководство на КФН.

"Днес е ден на абдикация на българските институции, управлявани от ГЕРБ и техните сателити. Основният проблем е не, че са излъгани толкова много хора, а че за пореден път виждаме, че българските институции не си изпълняват задълженията", заяви във вторник (21 август) Гечев.

В същия контекст се изказа и съпартиецът му Жельо Бойчев.

"За пореден път български регулатор се проваля, а твърдят, че си е свършил работата. Не може случаят с "Олимпик" да приключи само с оставката на Ралица Агайн", каза той.

Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепят оставката на Ралица Агайн, тъй като това е морален акт, а не акт на установена вина. Тъй като целият орган КФН няма вина, убеден е Цонев.

"Имам усещането, че някой е бил подведен по отношение на информацията, понятията, европейското законодателство и правомощията на КФН", каза още депутатът от ДПС. Отговорност е на страната, която дава лиценза, да извършва надзор. Има смесвания на понятия и не е нормално хора, които се занимават с подобна материя, да не разбират, че гаранционните фондове са задължени да изплатят обезщетения на хората, заяви той.

Самата Агайн подчерта, че оставката й е емоционален акт и не е нарушила законите: "В никакъв случай Комисията за финансов надзор не е допуснала пропуски, нито пък има пропуски в законодателството ни, които да са засегнали по някакъв значителен начин интересите на българските граждани".

Тя бе категорична, че не е било в правомощията й да ходи при премиера и финансовия министър и да информира за проблема със застрахователя.

"КФН е колективен орган, има си и председател", посочи Ралица Агайн в сутрешния блок на БТВ. 

Малко по-късно същия ден (22 август) последва отговора на Комисията за финансов надзор.

"Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК "Олимпик' - Кипър", пише в съобщение, публикувано на сайта на Комисията. 

Припомняме, че още от началото на месец май та досега Комисията за финансов надзор оповестяваше неколкократно под формата на решения, какво точно се случва с кипърския застраховател и го призоваваше да започне да плаща дължимото на клиентите си. Самите решения бяха подписани лично от председателя на Комисията - Карина Караиванова. 

Още с първото решение на регулатора по темата (от 10 май), което оповести, че застрахователят е във фалит стана ясен и размерът на проблема: "Видно от справка от Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР) към 09.05.2018 г. "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ има застраховани 274 621 МПС по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите от общо застраховани 2 986 133 МПС в Република България. Посоченото представлява 9,2% пазарен дял от общо застрахованите по този клас застраховки в Република България и нарежда застрахователя на четвърто място по пазарен дял", пише в решението. Чрез същия документ се разпорежда новината за фалита на застрахователя и наложените му ограничителни мерки да бъде разпратена до:

- Търговския регистър към Агенция по вписванията;

- Агенцията по вписванията към Министъра на правосъдието;

- Министерството на финансите, Надзорен орган върху застраховането на Република Кипър;
-  "Пиреос Банк" АД, "Юробанк България" АД и до "Банка ДСК" АД;
 -  Нотариалната камара;
 - Гаранционния фонд.  

"Отговор на въпроса за отговорността или липсата на такава относно предприети действия или допуснати бездействия по повод прекратяване на дейността на клона на ЗК "Олимпик" в България очакваме да бъде получен от назначената от прокуратурата проверка на заместник-председателя, ръководещ управление Застрахователен надзор на  КФН, и на самото управление.", пише още в обръщението на КФН.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във