Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Когато ехото заглъхне...

Какво е настроението в България след разразилото се финансово цунами през седмицата? Както винаги, разнопосочно! Нечувано самохвалство от страна на управляващите и непомръкващ песимизъм в средите на бизнеса и населението.
Авансовият ентусиазъм на премиер и вицепремиер, че българският кредитен рейтинг върви нагоре, а през септември Стандард енд Пуърс щяла също да го повиши, залива обществото чрез медиите. Но нито едните, нито другите си задават въпроса: И какво от това? Защото от месеци не се забелязва наплив от ентусиасти да инвестират в български активи, за разлика от преоценените щатски. А точно това е най-голямото предимство на растящата оценка - не само да убеди инвеститорите, че държавата има потенциал да обслужва задълженията си и да управлява финансите си, но и да привлече задгранични вложения с реален ефект върху стопанството. Очевидно пазарните играчи са по-далновидни и гледат не само фискалните мерки, но и реалното икономическо положение, което у нас е доста плачевно - с високата безработица, растящото обедняване на населението, множеството битови и криминални престъпления, солидния дял на сивата икономика и театралната битка с корупцията и с организираната престъпност, които спокойно продължават да едреят.
Междувременно премиерът доби кураж и все по-често подканва световните лидери да се поучат от България как да държат под контрол разходите. Не че някой му обръща внимание, но все пак си е друго да покажеш мускули пред наивните българи в предизборно време, още повече когато икономическото положение в страната се влошава.
Добрата новина е, че Европа постепенно се разделя с политическите клоуни. След тях ще дойде ред и на политическите ментета. И когато това стане, нищо чудно някой да забележи, че в България има знаещи и можещи хора, да превъзмогне натрупаното недоверие към страната ни и да вложи парите си в някое смислено стопанско начинание. А не в проекти, които застрашават околната среда и заплашват да унищожат и малкото останала чиста природа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във