Банкеръ Daily

Финансов дневник

Когато баварският премиер ни каза "Nein!" за еврозоната

Гостува ни баварският премиер Маркус Зьодер. В добро настроение и с благ тон Зьодер и домакинът Бойко Борисов разискваха защитата на границите и действията срещу каналджийството. От германския политик получихме известни похвали. Например, че в тежки за Европейския съюз времена България е показала, че е силна и стабилна. Зьодер дори призова Европейската комисия да отпусне още средства за охрана на южната ни граница. Дойде и въпросът за Шенген. И там баварският премиер сподели, че страната ни постига много над средното ниво в общността и че заслужава пълноправно членство. 

За съжаление обаче темата "Сигурност" бе първоначално фиксирана. Затова не успяхме да разберем дали гостът е променил позицията си по другия голям външнополитически приоритет за правителството на Борисов - присъединяването ни към еврозоната. Преди близо година Маркус Зьодер категорично каза "не" на разширяването на валутния съюз към България и Румъния. "Не искаме още един дебат и още трикове. Не искаме разширяването на еврозоната да включва държави като България и Румъния", казва тогава Зьодер, цитиран от "Ройтерс", като напомни, че неговата партия ХСС е била и против включването на Гърция в зоната на единната валута. По онова време той се изказва като финансов министър на проспериращата баварска провинция. 

Мнението на Зьодер и на ХСС по тази тема като цяло е важно, защото съюзът има сериозни позиции и във федералното правителство. Добре известно е, че ХСС си партнира от години с ХДС на Ангела Меркел. При обсъждането на българската кандидатура за членство в предварителния механизъм ERM II и Банковия съюз гласът на Берлин ще е ключов, тъй като именно Германия е основната движеща сила в еврозоната. 

Както вече е ставало дума, в момента Европейската централна банка извършва преглед на качеството на активите и стрес-тестове в шест банки. Проверката ще приключи през юни или юли и от нея зависи в най-голяма степен дали страната ни ще бъде пусната в "предверието на еврото". Изпълнението на препоръките и оценките на ЕЦБ могат както да ускорят, така и да забавят целия процес. Включването ни в ERM II подлежи на дебат и гласуване в Еврогрупата - съвета на министрите и централните банкери от държавите членки на еврозоната, плюс Дания. Както впрочем и на преговори с Европейската комисия.

Досегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер бе застъпник на идеята за присъединяването на България. Фаворитът за негов наследник - Манфред Вебер, засега не е изказвал категорично позицията си. Но е добре да се знае, че Вебер започва политическата си кариера именно от редиците на ХСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във