Банкеръ Daily

Финансов дневник

КНСБ предлага въвеждането на "данък богатство"

Въвеждане на еднократен данък само за 2020 година върху притежаваното движимо и недвижимо имущество и на финансови активи над определена стойност заради кризата с COVID-19,  предлага КНСБ в пакет от данъчни промени. Стойността за налагането на този данък „богатство“ ще се договори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, предлагат още синдикалистите.

Синдикатът иска и въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната работна заплата за страната. Както и на 15% данък върху доходите на физическите лица и 15% данък върху доходите на юридическите лица. Последната идея във визията на синдиката е за намаляване на общата ставка на ДДС на 15%

От КНСБ припомниха, че подобна форма на облагане със своеобразен данък "богатство" съществува в редица европейски икономики.

"Ако нашите основни искания бъдат приети, то държавният бюджет ще загуби около 4, 67 млрд. лв., но от друга страна, има възможност за генериране на други около 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци, които сме предложили като алтернатива на очакваните загуби. По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв.", заявяват от синдиката. 

По повод оставката на финансовия министър Владислав Горанов президентът на КНСБ Пламен Георгиев заяви, че е нямало никакво основание Горанов да бъде сред първите жертви на кадровите промени, след като е направил максималното и България след толкова много усилия е получила своя вход в еврозоната. 

Според него има нужда от мобилизация на всички институции, бизнес, синдикати и научна мисъл и сега не е време за кардинални промени. „Корупцията няма да се измери и подобри само със смяната на министри. Трябва да има смяна на политиката и тя идва лично от премиера”, каза още той.

Лидерът на КНСБ коментира и гражданското недоволство. „На площада има всякакви хора – такива, които искат справедливост.  Естествено, няма човек, който да не подкрепи мотива им и техните искания. Отново вътрешният сондаж показа следното: Хората смятат, че имат основания за протести. Основният мотив е липсата на справедливост, корупцията, която изби малко повече, отколкото хората могат да сметнат за нормално. Навсякъде обаче има корупция, не само в България. Хората очакват по-добри доходи и страната ни да стане по-добро място за живот”, заключи Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във