Банкеръ Daily

Финансов дневник

КНСБ поиска данъчна реформа - с 15% плосък данък

Синдикатът КНСБ "сложи на масата" Меморандум социално-икономическото развитие на България 2021–2025 г. и призова политическите сили, бъдещите парламентаристи и членове на правителството, както и настоящите депутати в Европейския парламент да го подкрепят.

КНСБ настоява за ускорен ръст на заплатите (средногодишно с 12.5%), като предимствено нараства минималната заплата. Така към 2025 г. минималната заплата щяла да бъде 1239 лв., а средната - 2462 лева.

"Настояваме пред правителството – докато не бъде постигнато съгласие между социалните партньори за договаряне на надграждащи минимални заплати по икономически дейности и професионално-квалификационни групи, системата от минимални осигурителни доходи да не бъде отменяна, нещо повече – силно подценените с времето прагове, неестествено гравитиращи около МРЗ, да бъдат актуализирани съобразно ръста на осигурителния доход за съответните дейности и групи", заяви синдикатът. 

Сред другите идеи е реформиране на данъчната система. КНСБ предлага въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната работна заплата за страната. Както и 15% данък върху доходите на физическите лица, 15% данък върху доходите на юридическите лица, съчетани с намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

"Ако бъдат възприети тези наши искания за промени, ще се гарантират повече разполагаеми средства у хората с ниски и средни доходи и ще се промени в положителна посока съотношението преки-косвени данъци в общите данъчни приходи", уточняват синдикалистите. 


Меморандум социално-икономическото развитие на България 2021–2025 г.


Преди седмица и КТ "Подкрепа" обяви, че категорично ще настоява пред новия кабинет за реформа в данъчната система на България - за  премахване на подоходния данък върху минималната работна заплата.

Измежду политическите партии с шансове за участие в следващия парламент засега само БСП са дали заявка за отмяна на плоския данък върху доходите на физическите лица и замяна с прогресивна система. Последното предложение на червените бе за хората с доходи до 3900 лв. ставката да остане 10%, като расте на малки стъпки до 10 400 лева, където достига малко под 30%. 

По време на среща с левицата обаче Асоциацията на организациите на българските работодатели категорично се обяви за запазването на съществуващия данъчен модел. Към тази позиция се придържа и ГЕРБ, след като още през ноември 2020 г. депутатите на Бойко Борисов се зарекоха, че никога няма да вдигнат данъците в техен мандат. 

При разговорите с работодателските организации ДПС обяви, че са се потвърдили на 90-99% приоритетите, които касаят бизнеса и икономиката. Това би следвало да означава, че и партията на Доган не обмисля промяна на данъчната система.

И партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" обяви, че не предвижда вдигане на данъците, и промяна на данъчното законодателство - нито в посока корпоративно подоходно, нито в посока на лични данъци в Закона за данъците върху доходи на физически лица. 

В приоритетите на "Демократична България" пък е записано, че приоритетите им за данъчни реформи са намаляване на ДДС от 20 на 18%, необлагаем минимум за Данък общ доход и необлагане на реинвестираната печалба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във