Банкеръ Daily

Финансов дневник

КНСБ настоява за увеличение за заплатите в бюджетната сфера

КНСБ иска увеличение за заплатите в бюджетната сфера и предлага промени в данъчното облагане с въвеждането на необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата. Това каза на пресконференция в Пловдив президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От синдиката искат 1 милиард повече от бюджета на страната да бъдат отделени за увеличение на заплатите на работещите в бюджетните системи. Това искане е премерено и съобразено с реалностите и възможностите както на бюджета, така и на нуждите на пазара на труда, за да се задържат хората, посочи Димитров. Той допълни, че една трета от тази сума е вече договорена с увеличението на заплатите на учителите. Остават 670 млн.лв. за останалите бюджетни системи, като работещите в спешната помощ, в центрове за хора с увреждания, в Агенциите по заетостта и социално подпомагане, работещите в музеи, читалища, библиотеки и др.

В петък в Благоевград Димитров заяви, че цел на синдиката е след четири години - през 2022 г., България да е достигнала 60-процентния праг от средноевропейските доходи през паритет на покупателна способност. За да се случи това, доходите трябва да растат между 10 и 15 на сто годишно. 

Той подчерта, че КНСБ е един от малкото последователни противници от въвеждането и приложението на плоския данък в България. Предложението на конфедерацията е той да бъде заменен от необлагаем минимум, равен на минималната заплата и увеличение на максималния осигурителен доход до 3 000 лева. Това означава, че не само няма да се намаляват доходите, а ще бъдат увеличени. Този, който получава 1000 лв., например, ще плаща налог само върху 500 лв., което прави 50, а не 100 лв., както досега. Това ще струва това на бюджета между 800 милиона и 1 милиард лева, но и толкова държавата ще остави в джоба на българите. А това означава пряко увеличение на доходите на хората. Този милиард няма да остане в банковите сметки, а ще влезе обратно в потреблението. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във