Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кметствата чакат първите си бюджети

Всяко кметство от догодина трябва да има своя бюджетна рамка и кметът на общината ще е длъжен да я изпълнява, става ясно от стенограмата на редовното заседание на Министерски съвет от края на март. Сега бюджетът на малките населени места не е фиксиран в рамките на общите финансови средства, с които разполага общината. Промяната за първи път ще даде на кметствата самостоятелни бюджети.

Това коментира специално за „БАНКЕРЪ“ червената депутатка Дора Янкова, която ревностно защитава финансовата самостоятелност на малките населени места.

До предложението за промяната се стигна по заръка на премиера Бойко Борисов след среща между него и Сдружението на кметовете. По думите на финансовия министър Владислав Горанов одобряването на разходите в рамите на общия бюджет на общината щяло да става по определени показатели. Освен това кметовете на кметства ще имат пряк контрол върху процеса по подготовката на офертите за обществените поръчки, както и по строително-ремонтните работи и приемателните комисии за обекти, които се намират на територията на населеното място.

„Промените ще гарантират по-голяма финансова самостоятелност на кметствата и ще се засили личната отговорност на всеки кмет на кметство по отношение на изразходването на одобрените годишни разходи по бюджета на общината“, обяснил пред министрите Горанов. От стенограмата става ясно още, че по законопроекта е проведено обсъждане между Сдружението на общините и Националното сдружение на кметовете на кметства, но нямало единно становище за промените. По този повод, по време на правителствено заседание, Горанов отбелязал, че не е роля на изпълнителната власт да бъде арбитър между двете сдружения, а единствено да подпомага нормалната дейност на общините чрез бюджета. Премиерът Борисов пък изтъкнал, че правителственото дава само основите, а същинският дебат ще е в парламента.

Корекциите ще станат с изменения в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във