Банкеръ Daily

Финансов дневник

Клиентите на „УниКредит Булбанк“ се разплащат основно през дигиталните канали

Все повече потребители предпочитат възможностите на дигиталните банкови плащания. Ясно доказателство за това са и ръстовете в плащанията през мобилното банкиране Булбанк Мобайл. За първото тримесечие, общата сума на преводите през този канал е нараснала с 37% спрямо миналата година, отбелязват от банката. Една от най-използваните функционалности през мобилното приложение за плащане на комунални задължения, също бележи сериозно нарастване, като сумата на платените битови сметки за първите три месеца е с почти 40% повече на годишна база. Принос за това имат и подобренията в услугата, включително и разширяване на списъка с комунални доставчици, които вече надхвърлят 500. По данни на банката, през първото тримесечие средната сума на платена комунална сметка през Булбанк Мобайл е 70 лева, което е с 15% повече спрямо същия период на 2021-а.

През февруари тази година на национално ниво влязоха в сила подобрения в платежната система на Борика (Бисера 6+), които се постига по-бързото изпълнение на междубанковите разплащания в лева. Преди обработката на този тип плащания се случваха три пъти дневно, в интервала от 8:00 до 17:00, докато днес, клиентите имат възможност да наредят своя превод в часовия диапазон от 8:00 до 20:00, като тяхното плащане ще бъде изпълнено в рамките на един час. От април „УниКредит“  ги изпраща за обработка на всеки 5 минути, което допълнително стимулира този тип преводи. За сравнение, през първите три месеца на тази година, сумата на междубанковите кредитни преводи в лева, наредени през Булбанк Мобайл, нараства с почти 40 на сто.

„В процеса по дигитализиране на продукти и услуги в „УниКредит Булбанк“ се ръководим от разбирането си да предлагаме максимално ефективно потребителско обслужване“, коментира Виктор Стоянов, Директор Дистанционни услуги и дигитални канали. 

През 2021 година "УниКредит Булбанк" внедри в мобилното си приложение и редица нови възможности, някои от тях предлагащи повече опции за плащания като „Международни SEPA преводи” и „Превод по мобилен номер“. Тези две нови функционалности дадоха силен тласък на преводите през годината и създават възможност за допълнително развитие на дистанционните плащания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във