Банкеръ Daily

Финансов дневник

Клаус Реглинг: Икономиката на еврозоната е стабилна

Управляващият директор на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг призова за допълнително укрепване на еврозоната чрез въвеждане на европейска система за гарантиране на влоговете, която да завърши процеса по изграждането на Единния банков съюз. Според него също така би било полезно ограничаване на фискалния капацитет на еврозоната, стига това да не включва взаимна дългова зависимост.

Реглинг сподели, че валутният съюз е в по-силна позиция след финансовата криза от 2008 г., но все още трябва да се направи повече, за да се затвърдят основите му. "В момента еврото е на много по-стабилна основа, отколкото преди кризата, а икономиката на еврозоната е по-устойчива", отбеляза директорът на Европейския механизъм за стабилност в Мюнхен, цитиран от БНР.

Той смята, че проблемни страни като Испания и Ирландия са отбелязали солиден отскок и към момента вече определят темпото на икономически растеж в еврозоната. Реглинг подчерта, че спасителните програми в еврозоната са сработили, като четири от петте страни членки, на които беше оказаха финансова помощ, са успели успешно да приключват техните програми за реформи.

Шефът на ESM обаче посочи, че Гърция остава специален случай. Според него проблемите на страната са големи, а гръцката администрация е слаба. Клаус Реглинг обясни, че Атина може да си възвърне доверието на финансовите пазари, но само ако продължи да изпълнява решително договорените с кредиторите реформи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във