Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Кюлев плашил акционери на Тракия Банк с руски килъри

Шокиращи показания прозвучаха в петия ден от 23-тото заседание по делото Килърите в Шуменския окръжен съд. Подсъдимият в процеса Георги Вълев разкри на 5 октомври, че собственикът на ДЗИ Банк Емил Кюлев е заплашвал акционерите на погълнатата от него Тракия банк с руски килъри, ако се опитват да му пречат за заграбването на обявената в несъстоятелност кредитна институция.


Вълев е бивш акционер в Тракия Банк . Според него тя била от добре развиващите се в средата на 90-те години. В този период Кюлев и приближени до правителството на Иван Костов много искали да я купят, още повече че създаване на нова банка било трудно заради затегнатите правила след 1995-а. Кюлев посетил основните акционери Георги Стойчев и Георги Трифонов с предложение за закупуване, но те отказали категорично. В отговор двамата били арестувани, а в пресата започнали да се тиражират манипулативни твърдения, че са изнесли парите на банката в чужбина. Вложителите започнали да теглят вложенията си и това я съсипало. По-късно в ареста към тях се присъединил и Таню, братът на Георги Вълев, който също бил сред акционерите.


Натискът бил жесток и Стойчев, Трифонов и братя Вълеви се съгласили да продадат трезора на Емил Кюлев. Но веднага след сключването на договора за покупко-продажба той отказал да го спази. Контрактът предвиждал прехвърлянето на 10 имота и цесия от 450 000 долара. Акционерите Георги Стойчев и Георги Трифонов твърдели, че Кюлев е платил само 10% от стойността на акциите. Пред съда Вълев заяви, че когато Стойчев и Трифонов отишли да си поискат останалите, Кюлев ги заплашил. Ако продължавате да упорствате, майките ви студени ще ви целуват. За мен работи цял отряд руски килъри и ще бъдете ликвидирани!


Собственикът на ДЗИ Банк беше застрелян през есента на 2005-а на столичния булевард България. От показанията стана ясно, че след смъртта му акционерите на Тракия Банк започнали да изнудват вдовицата Весела да върне заграбеното от мъжа й. В преговорите между подсъдимите по делото Килърите и Весела Кюлева активно участие взел и Иво Прокопиев, сочат материалите в процеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във