Банкеръ Daily

Финансов дневник

Китайската народна банка пусна онлайн свърхмодерна информационна система за лични кредити

Китайска народна банка.

Центърът за кредитни референции към Китайската народна банка пусна онлайн информационна система от второ поколение за лични кредити. Тя предлага повече допълнителни данни в сравнение с първото поколение, включително револвиращи заеми, големи плащания по вноски по кредитни карти, съвместни кредитополучатели и записи за изплащане през последните пет години, съобщи China Radio International.

Системата за отчитане на кредити от второ поколение се въвежда, тъй като финансовият пазар на страната, подкрепен от напреднали технологии, търпи огромни промени, в него вече преобладават онлайн плащанията и източниците на кредитиране стават все по-диверсифицирани. Тя ще предлага по-точна и автентична кредитна информация за отделните граждани и има за цел да подобри качеството и разшири обхвата на т. нар. система за социален рейтинг.

Според У Хао, финансов анализатор от Шънджън, трябва обаче да бъде ясно дефинирано от властите какъв вид информация ще се събира. „Би било голяма намеса в личния живот на китайците, ако информацията им се събира небрежно", казва той.

Центърът за кредитни референции ще проведе дискусии с организации, които съхраняват и управляват лични данни. Съгласно правилата, събирането на подобна информация няма да става без съгласието на конкретния човек. Центърът ще гарантира сигурността на данните и след това ще ги включи в системата за открито запитване, уточниха от там.

Системата за кредитно отчитане от първо поколение бе създадена през 2006 г. През 2015 г. Китайската народна банка отвори сектора за частни компании.

Модернизирането на кредитната система ще окаже голямо влияние върху китайците и местните компании. Към края на 2019 г. системата за кредитни референции в Китай е събрала информацията за 1,02 милиарда физически лица и повече от 28 милиона компании и други организации – една от най-големите подобни бази данни в света, според централната банка.

През 2019 г. броят на личните кредитни запитвания, които Центърът за кредитни референции е получил, е бил 2,4 милиарда, докато броят на запитванията за кредити компании – 110 милиона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във