Банкеръ Daily

Финансов дневник

Китайската икономика се влошава през юли, растежът на индустрията е най-нисък от 17 години

Китайската икономика се влоши по-рязко от очакваното през юли, като растежът на промишлената продукция се охлади до над 17-годишен минимум, тъй като засилващата се търговска война между  Вашингтон и Пекин оказа негативно влияние върху бизнеса и потребителите, предаде Ройтерс.

Ръстът на индустриалното производство се забави значително и нарасна с едва 4,8% през юли, показват данните на Националното статистическо бюро, най-слабият растеж от февруари 2002 г. насам. Анализаторите прогнозираха повишение от 5,8%, след ръст от 6,3% за юни.

Производството на сурова стомана падна за втори пореден месец, а производството на автомобили продължи да намалява. В същото време растежът на високотехнологичното производство се забави до 6,6%, а енергийното производство нарасна с едва 0,6 на сто.

През миналия месец Китайското индустриалното министерство посочи, че страната ще се нуждае от "енергични усилия", за да постигне заложената за 2019 г. цел за индустриален растеж между 5,5% и 6,0%.

Инвестициите в инфраструктурата, на които Пекин разчита, за да стабилизира икономиката, също спаднаха, както и инвестициите в имоти. Инфраструктурните инвестиции нараснаха с едва 3,8% през първите седем месеца след повишение с 4,1% през първите шест месеца, въпреки масовото издаване на облигации на местната власт, главно за финансиране на пътни и железопътни проекти.

Продажбите на дребно пък нараснаха със 7,6% през юли - най-слабо повишение от три месеца насам, след скок от 9,8% през юни, което много анализатори прогнозираха, че ще бъде само временно.

През юли безработицата се повиши до 5,3% от 5,1% през предходния месец, въпреки че се смята, че тя може да бъде и много по-висока.

Ескалиране на търговската война

Последните месеци бяха белязани от внезапна ескалация в дългогодишната търговска война между САЩ и Китай, която повиши рисковете за двете икономики и предизвика опасения от глобална рецесия. Краткото прекратяване на огъня бе разбито по-рано този месец, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да наложи 10% тарифа на повече китайски стоки от 1 септември. Китай обезцени юана до 11-годишен минимум, което накара Министерството на финансите на САЩ да определи Пекин като валутен манипулатор.

Известно облекчение обаче настъпи вчера, след като Тръмп заяви, че ще забави митата за някои китайски стоки, включително мобилни телефони и други потребителски стоки, в очевидни усилия да притъпи влиянието на тарифите върху продажбите в САЩ. Все пак новата 10-процентова тарифа за приблизително половината от китайските стоки, внесени в САЩ, ще влезе в сила, а анализаторите твърдят, че вероятността от трайна търговска сделка след скорошните ескалации рязко намаля.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във