Банкеръ Daily

Финансов дневник

Китайската централна банка се ангажира да подкрепи растежа, тъй като глобалните рискове нарастват

От Китайската централна банка заявиха днес, че ще поддържат подкрепата в забавящата се икономика, тъй като глобалните рискове се увеличават, като същевременно обещават да не предприемат стимулиращи мерки, които според анализаторите могат да изострят дълговите и структурните рискове, съобщава Ройтерс.

Неотдавнашните китайски данни разклатиха пазарните очаквания, че правителството може да въведе нов стимул, за да предотврати по-рязкото забавяне на втората по големина икономика в света, на фона на търговската война със САЩ.

Международната икономическа и финансова ситуация е сложна и външната несигурност и нестабилните фактори се увеличават, се казва в изявление на Народната банка на Китай, след заседание на Комитета по парична политика. „Трябва да въвеждаме иновации и да подобряваме макроикономическите корекции, да прилагаме своевременни и адекватни антициклични мерки и да засилим координацията на макрополитиката“, се казва още в него.

От Централната банка заявиха, че ще използват различни инструменти на паричната политика, за да запазят достатъчно ликвидността, при разумна парична политика, която не е нито прекалено тясна, нито прекалено широка.

Народната банка на Китай се опитва да облекчи условията за кредитиране, като намали съотношението на задължителните резерви за заемодателите шест пъти от началото на 2018 г., като се очаква отново допълнително намаляване. Банката ще предприеме стъпки за обезвреждане на финансовите рискове, но ще контролира темпото на своя риск.

През последните месеци Пекин предприе стъпки, за да подкрепи икономиката, притисната от търговската война със Съединените щати. Икономическият растеж се забави до 28-годишно дъно от 6,6% през 2018 г., като се очаква допълнително охлаждане и през тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във