Банкеръ Daily

Финансов дневник

Китайската централна банка планира да пусне собствена цифрова валута

Хуан Цифан, изпълнителен вицепрезидент на Китайския център за международен икономически обмен, потвърди, че Народната банка на Китай планира да въведе собствена цифрова валута, която ще бъде наречена DCEP. Цифан разкрива, че Китай работи по проекта от около пет-шест години. След пускането на DCEP, Народната банка на Китай ще стане първата централна банка в света, издала собствена криптовалута.

Разнопосочни са мненията за създаването на китайска цифрова валута от доста време. Както съобщава U.Today, това може да представлява сериозна заплаха за AliPay и WeChat Pay. На финансов форум в Шанхай Цифан също предупреди за заплахите, които дигиталните валути могат да създадат за суверенните, като подчерта, че цифровите валути трябва да се издават и контролират от правителства и централни банки. "Не вярвам, че Libra ще успее", посочи още той, коментирайки идеята на "Фейсбук" да пусне своя дигитална валута. Според него една децентрализирана валута не може да разчита на „суверенен кредит" и нейната стойност не може да бъде стабилна.

На 25-и октомври, по време на 18-ото колективно проучване на Политическото бюро на Централния комитет, китайския президент Си Дзинпин подчерта важността на блокчейн технологията и нейната роля в новите технологични иновации и индустриалната трансформация. След обещанието на китайското правителство да постави нацията на челно място в блокчейн индустрията, обемите на търсене на ключови думи, свързани с технологията, претърпяха значителен скок. Високопоставен китайски служител дори заяви, че "блокчейн" се нуждае от „специално внимание“ след коментарите на Си Дзинпин.

Биткойнът остава забранен в Китай, пpинyждaвaйĸи мнoгo фиpми, cpeд които нaй-гoлeмитe в cвeтa, дa ce ycтaнoвят нa дpyгo мяcтo.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във