Банкеръ Daily

Финансов дневник

Китайската централна банка инжектира още ликвидност

Централната банка на Китай инжектира нови 200 млрд. юана (28,41 млрд. долара) на паричните пазари чрез споразумения за обратно изкупуване на облигации, съобщава Ройтерс. Кредиторът намали и лихвата по 14-дневните репо споразумения на 2.65% от 2.70%, като същевременно запази 7-дневната ставка непроменена на 2.50%.

Народната банка на Китай неочаквано намали седемдневната репо лихва със същия марж през ноември за първи път от повече от четири години - сигнал за пазарите, че от Пекин са готови да предприемат действия, за да подкрепят възстановяването на икономическия растеж. "Централната банка ще продължи да обръща голямо внимание на условията за ликвидност и гъвкаво да провежда операции на открития пазар, за да поддържа стабилността на ликвидността в края на годината", посочва кредиторът.

"Смятаме, че темпът на облекчаване ще нарасне през следващата година, когато очакваме съкращения с 50 базисни пункта", подчерта Джулиан Еванс-Причард, старши икономист в Capital Economics в Сингапур.

Преди по-малко от седмица Китай отмени част от допълнителните мита върху американски стоки, които трябваше да влязат в сила от 15 декември. На 13 декември двете най-големи икономики в света постигнаха споразумение за "първата фаза" от своята търговска сделка. Пекин и Вашингтон постигнаха съгласие за намаляване на тарифите срещу повече внос на американски земеделски продукти и други стоки в Китай.

Ответните китайски тарифи, които трябваше да влязат в сила от 15 декември, облагаха с допълнителни мита редица блага, включително царевица и автомобилни части, произведени в САЩ. Пекин се съгласи да внесе допълнително американски стоки на стойност поне 200 милиарда долара през следващите две години. Засега САЩ запазват наложените тарифи на китайски стоки за 250 млрд. долара.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във