Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Китайци се навъртат около португалски банки

Китайски компании кандидатстват за дялове в две от най-големите португалски банки в момент, когато финансовият сектор на европейската държава провежда жизненоважна трансформация. Тя трябва да изчисти лошите заеми и да оздрави капиталовите коефициенти. "Миншенг файненшъл холдинг" стана поредният член на списъка от кандидати за "Ново банко" - т. нар. добра банка, спасена от руините на "Банко Еспирито Санто" през 2014-а. "Фосун индастриъл холдингс", който е част от най-големия китайски частен конгломерат, е в напреднала фаза на преговорите за придобиване на 16.7% от капитала на най-голямата регистрирана на борсата португалска банка - "Милениум Би Си Пи". Впоследствие акционерното участие на китайската група може да нарасне до 30% чрез увеличения на капитала. 

Всъщност в центъра на интригата е "Ново банко". Лисабон прави втори опит за продажбата й. Първият се провали през септември миналата година, когато централната банка на страната отхвърли като прекалено ниски офертите на "Фосун", на китайския му конкурент - "Анбанг иншуърънс" и на "Аполо глоубъл мениджмънт". В сегашното наддаване, освен "Миншенг файненшъл", участва отново "Аполо", инвестиционните компании "Лоун стар фъндс" и "Сентърбридж", както и две португалски кредитни институции - "Банко БПИ" и "Би Си Пи".

Регистрираният в Хонконг "Миншенг" е наел "Хайтонг банк" да бъде финансов консултант по офертата. Тя е за покупка на контролен пакет от акциите на "Ново банко", който да бъде придобит чрез предлагане на книжата на фондовата борса. "Хайтонг банк" е едновремешната "Банко еспирито санто инвестмънт" - инвестиционното поделение на "Банко еспирито санто", което бе купено и преименувано от китайската фирма за ценни книжа "Хайтонг сикюритис" през септември 2014-а.

Португалските власти са определили 4 ноември като краен срок за внасяне на финалните оферти на претендентите за "Ново банко". Освен извънборсовата й продажба на един-единствен кандидат Лисабон обмисля да пусне част от книжата й на фондовото тържище, да продаде отделни дялове на различни инвеститори или да я разбие на отделни звена, твърдят запознати със сделката лица.

Португалските кредитори, които финансираха фонда, спасил от фалит "Ново банко" през 2014-а, вероятно ще понесат тежки загуби от продажбата й. Нейното спасение струва на фонда 4.9 млрд. евро, 3.9 млрд. от които са правителствен заем. Очаква се банките да получат срок от 25 до 30 години, за да погасят кредита.

Операцията на "Фосун" за "Милениум Би Си Пи" обаче изглежда "вързана в кърпа". Португалската банка ще проведе общо събрание на акционерите си на 9 ноември, на което се очаква да бъде вдигнат таванът на правото на глас от 20 на 30%, за да се улесни китайската оферта. Съвещанието е свикано от основните акционери на "Би Си Пи", включително и от испанската банка "Сабадел", от португалската електрическа група "Енергиас де Португал" и от анголската компания за нефт и газ "Сонангол", които подкрепят сделката.

Подновеният интерес на китайските корпорации към португалските кредитори се появява в момент, когато Лисабон - въпреки трудностите, продължава да следва плановете си за създаване на "лоша банка", която да освободи местния банков сектор от необслужваните кредити и от проблемните активи. Португалският премиер Антонио Коща обяви пред медиите през миналата седмица, че правителството подготвя "системни мерки" за оздравяване на банковите баланси. Коща, който от 8 до 12 октомври бе на официално посещение в Китай, говори и за "силни индикации" от чуждестранни компании, планиращи да инвестират в португалски кредитори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във