Банкеръ Daily

Финансов дневник

Китай предприема мерки за стабилизирането на пазара на труда

Китай разкри мерки за стабилизиране на пазара на труда, като предприе стъпки за създаване на механизъм за ранно предупреждение за мащабни съкращения и рискове от безработица на фона на нарастващия натиск върху икономиката, предават местни медии.

В изявление, публикувано след изпълнителна среща на 31 юли, Държавният съвет заяви, че страната е изправена пред натиск за създаване на повече работни места и трябва да бъдат приети по-силни мерки за стабилизиране на растежа и насърчаване на предприемачеството. Съветът също така призова за по-големи усилия за преодоляване на бариерите, затрудняващи развитието на пазарните субекти и за създаване на повече работни места. Трябва да се следи внимателно заетостта в трудоемките сектори и да се създаде механизъм за ранно предупреждение за мащабни съкращения и рискове от безработица, се посочва още в изявлението.

През първата половина на годината бяха създадени над 7,37 милиона работни места в градовете, което е 2/3 от поставената за годината цел, според Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване. Безработица в градовете се запази на ниво от 3,61%

Икономическият растеж на Китай се забави до 6,2 процента през второто тримесечие, което е най-слабото темпо от поне 27 години насам.

Изготвяйки доклад за работата на правителството през март, премиерът Ли Къцян обеща да продължи политиката на стабилизирането на пазара на труда с пълна сила. "Страната ще реализира инициатива за обучение и ще отпусне 100 милиарда юана (14,2 милиарда долара)", подчерта той.

Властите трябва да предприемат мерки за по-нататъшното подобряване на бизнес средата, особено за частните и малки и средни предприятия, които представляват повече от 90% от градската заетост. „Също така е важно да се даде възможност за по-нататъшно отваряне на сектора на услугите, особено за финанси, образование, медицински грижи и телекомуникации“, заключи премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във