Банкеръ Daily

Финансов дневник

Китай откри своя Световна банка

Китай откри Инвестиционната инфраструктурната банка на Азия (ИИБА), съобщи "Ройтерс". Новата банка е проект, замислен да конкурира Световната банка.

ИИБА има капитал от 50 милиона щатски долара и се очаква да премахне пречките пред Китай, поставени от ограничените права на страната в Световната банка и Азиатската банка за развитие, доминирани от интересите на Запада.

В церемонията в Пекин взеха участие делегати от 21 държави, в това число Индия, Тайланд Малайзия. Основната роля на банката е да дава заеми на развиващи се държави, а Китай е предоставил 50% от капитала в нея. Представители на Япония и САЩ, които доминират Азиатската банка за развитие не присъстваха. Австралия, Индонезия и Южна Корея също пропуснаха откриването.

Според цитирани от "Ройтерс" източници държавният секретар на САЩ Джон Кери и оказал натиск върху Австралия да не се включва в ИИБА. Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки от своя страна опроверга тези твърдения и добави, че САЩ приветстват създаването на новата инвестиционна банка, стига тя да спазва международни стандарти за прозрачност.

Президентът на Китай Си Цзинпин заяви пред делегатите, че новата ИИБА ще спазва най-добрите практики на Световната банка, както и международните правила и процедури.

Очаква се банката да започне отдаването на заеми през 2015 г., като тя ще бъде оглавена от Жин Ликун, бившият председател на China International Capital Corp.

Facebook logo
Бъдете с нас и във